NRK Meny
Normal

- Må få konsekvenser for StatoilHydro

Miljøorganisasjonene er bekymret for det siste utslippet fra Statfjord A og krever at StatoilHydro ikke får nye lisenser på norsk sokkel.

Statfjord A
Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Les: Lekkasjen på Statfjord A stanset

- Det er bare noen måneder siden forrige ulykke på Statfjord A.

- Da ble StatoilHydro sterkt kritisert, men det spørs om selskapet virkelig tar kritikken på alvor.

Les: StatoilHydro slaktes etter utslipp

Den forrige ulykken på Statfjord A i desember i fjor, hvor en lasteslange røk, var den nest verste i norsk oljehistorie. StatoilHydro fikk sterk kritikk fra Petroleumstilsynet, blant annet at prosedyrer ikke ble skikkelig fulgt eller var fraværende, og at plattform-mannskapet ikke skjønte alvoret.

Bør utelukkes

Bellona mener at dagens oljelekkasje bør føre til at StatoilHydro ikke får nye oljelisenser i den 20. konsesjonsrunden.

Det vanlige reaksjonen fra myndighetene ved brudd på lover og regler for miljø og helse, er å bøtelegge selskapene.

– Men det ser ut som om slike bøter ikke virker på StatoilHydro. Bellona mener derfor at myndighetene bør bruke sterkere sanksjoner overfor StatoilHydro og frata selskapet muligheten for nye lisenser i 20. konsesjonsrunde, sier Elisabeth Sæther til NTB

Verne sårbare områder

Bellona mener at det som skjedde i dag er nok et eksempel på at oljeindustrien ikke er i stand til å gå inn i sårbare områder.

Hauge er nå utenfor Lofoten, i Bellona-båten Kallinika, for å følge med på seismikkskytingen som skal starte i dag ettermiddag. Han mener lekkasjen på Statfjord A viser at oljeleting og eventuell produksjon er "et hasardspill", som han kaller det.

- Det er forferdelig å sitte her ute på havet utenfor Lofoten den dagen de skal starte oljeleting her, og så få beskjed om oljelekkasjen på Statfjord A, sier Hauge.

- Statfjord A er langt ute i havet. I Lofoten vil de lete helt inn til land, sier han.

- Lekker som en sil

Også flere andre miljøorganisasjoner retter skarp kritikk mot StatoilHydro etter uhellet på Statfjord A i dag.

- StatoilHydro lekker som en sil. Det bør få konsekvenser for tildeling av nye områder. Regjeringen bør stanse 20. konsesjonsrunde. Dette bør parkere debatten om vi skal drive med boring i Lofoten og Vesterålen, sier Maren Esmark i Verdens Naturfond.

Fokuset på sikkerhet er ikke godt nok ifølge Esmark. Hun får støtte fra leder i Natur og Ungdom Ingeborg Gjærum og leder i Naturvernforbundet Lars Haltbrekken.

- Oljeindustriens lovnader om sikker drift er null verd når ulykker som dette skjer igjen og igjen, sier Gjærum.

- Ulykkene på Statfjord A demonstrerer igjen hvor ansvarsløst og prematurt det er når Åslaug Haga i 20. konsesjonsrunde øser ut konsesjoner rett utenfor kysten, nær fuglefjell og i de viktigste gyte- og oppvekstplassene for verdens rikeste fiskerier, sier Haltbrekken.

- Jeg håper at denne ulykken gjør inntrykk på olje- og energiminister Åslaug Haga. At hun som minister ser at denne industrien ikke holder det de lover, sier Esmark.

- Det som skjer nå er i alle fall nok et argument for at en del områder bør få varig vern mot oljeindustrien, sier Bellona-leder Frederic Hauge i sin pressemelding.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger