NRK Meny
Normal

- Må begrense krafteksporten

Regjeringspartiene vurderer å forby kraftselskapene å eksportere strøm når det er lite vann i magasinene, som nå.

Ola Borten Moe Senterpartiet
Foto: Erlend Aas / Scanpix

Hittil i år har Norge eksportert like mye kraft som Bergens befolkning bruker på ett år - med skyhøy fortjeneste for kraftselskapene.

Senterpartiets energipolitiske talsmann Ola Borten Moe ber nå sin regjering sette en stopper for denne praksisen. 

- Jeg ønsker en revidering av energiloven slik at energiprodusentene pålegges et større ansvar for forsyningssikkerhet, sier Borten Moe til NRK.

Han håper at en da kan unngå en situasjon som i dag - med tomme vannmagasin i forkant av en vintersesong.

Tømmes på sommeren

Norge har solgt mye strøm i sommermånedene, og vannmagasinene har etterhvert blitt skrapet. Blant annet på Hardangervidda har en merket konsekvensene:

- Langeseter reservemagasin har kun blitt nedtappa 2-3 ganger på flere tiår. Nå har det vært tappa ned til minstemål midt på sommeren fire år på rad, sier grunneier Harald O. Kvålen til NRK.

Ifølge dagens regelverk har energiselselskapene mulighet til å eksportere strøm når de selv mener det er mest lønnsomt, selv i tørre perioder.

Borten Moe i senterpartiet ønsker nå å revidere energiloven slik at kraftselskapene må ta et større samfunnsansvar. Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen sier til NRK at han lover å se på en eventuell justering av energiloven.

Visste om strømkrisa

Odd Roger Enoksen innrømmer at en visste at kraftkrisen ville komme og at myndighetene ikke har gjort nok for å forberede seg. Han innrømmer at kraftkrisa er et resultat av en feilslått kraftpolitikk gjennom tiår. Han tror storskala bioenergi kan få en slutt på krisa.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger