– Det er lov å kalle folk idioter på Twitter

Men det er kun et spørsmål om tid før vi ser det første søksmålet mot norske twitterbrukere, tror advokat.

Jon Wessel-Aas

Jon Wessel-Aas tror vi snart vil se det første søksmålet mot norske twitterbrukere.

Foto: Nina Didriksen

Natt til onsdag la lederen i Fremskrittspartiets Ungdom i Bergen Christoffer Thomsen ut følgende melding mot Dagbladets politiske kommentator Marie Simonsen.

Trussel mot Marie Simonsen

Twittermeldingen som Fpu-leder Christoffer Thomsen la ut natt til onsdag.

Foto: Skjermdump

«Håper det blir din siste bursdag @mariesimonsen!», twitret Thomsen

– Trolig ikke straffbart

Elin Ørjasæter

Elin Ørjasæter mener det er en avsporing å snakke om sosiale medier.

Foto: TROND A. SØRÅS / trond@studvest.
Kyrre Nakkim, kommentator

Leder av NRKs samfunnsavdeling Kyrre Nakkim mener meldingen viser at vanlige folk begår dumheter.

Foto: Emrah Senel / NRK

NRK-advokat Jon Wessel-Aas sa i et intervju med Kampanje i går at han snart tror vi vil se de første søksmålene i Norge som følge av ytringer på Twitter.

Men ved første øyekast framstår ikke Thomsens dødsønske for Simonsen som lovstridig, mener Wessel-Aas.

– Den er ikke ærekrenkende, den berører ikke privatlivets fred og er heller ikke en drapstrussel eller oppfordring til drap, sier Wessel-Aas til NRK og legger til.

– Meldingen er antakelig ikke straffbar, men det er en ganske uklok uttalelse. Det viser bare hvor spontane enkelte er når de ytrer seg på Twitter.

Wessel-Aas mener denne spontaniteten øker risikoen for at noen kommer med ærekrenkende uttalelser ut i offentligheten via Twitter.

– Det kan være feilaktige beskyldninger om at noen har gjort noe kritikkverdig eller amatører som identifiserer mistenkte i straffesaker. Det er lov å kalle folk for idioter, men spørsmålet er hva som er klokt å gjøre, sier Wessel-Aas.

– Et øyeblikks dumskap

Leder av NRKs samfunnsavdeling Kyrre Nakkim mener Thomsen bør få refs av FpU og Frp, men at utspillet ikke bør hindre ham i å fortsette i politikken.

– Det er snakk om et ungt menneske som har handlet overilt og som har innsett det selv. Det var en usmakelig kommentar, men jeg er ganske sikker på at Marie tåler dette, sier Nakkim.

Han peker også på at FpU-formann Ove Vanebo i en kronikk i gårsdagens VG tok til orde for en skarpere og tøffere ordentlig debatt, og unngå en «unnskyldningskultur».

– Han ba unektelig om at man skal være mer krass, og fikk det til gangs, sier Nakkim som tror det vil komme flere lignende eksempler når valgkampen spisser seg til.

– Jeg tror vi må leve med denne typen dumskap en stund til. Man har ikke lært å begrense seg i det offentlige rom ennå, og Twitter er offentlig rom. Dette er vanlige folk som har tatt på seg et verv, og vanlige folk begår som kjent dumheter hele tida, sier Nakkim.

– Uvitenhet ingen unnskyldning

E24-kommentator og selverklært twittermisjonær Elin Ørjasæter mener det blir en avsporing å trekke inn sosiale medier i denne saken.

– Dette handler om at enkelte har alt for lav terskel i forhold til å komme med truende meldinger, og det går særlig ut over kvinner i offentligheten. Han burde skamme seg, sier Ørjasæter til NRK.

– Dette er nok et tegn på at kvinner i offentligheten må være tøffere enn toget. Det er nok Marie, men det er det ikke alle som er, sier Ørjasæter og viser blant annet til Fritt ord-prisvinner Bushra Ishaq som midlertidig trakk seg fra den offentlige debatten på grunn av sjikanering og trusler.

Hun mener folk som tråkker over streken forsøker å skjule seg bak manglende kunnskaper.

– Men hvis noen skriver «død over alle svartinger» på Twitter, så kan de ikke unnskylde seg med at de ikke forstår sosiale medier.

Selvjustis blant brukerne

Jon Wessel-Aas er også en ivrig samfunnsdebatant på Twitter og sier han har inntrykk av at det er en viss form for selvjustis brukerne i mellom når noen tråkker over streken.

– I den norske offentlige delen av Twitter er dette på et helt annet nivå enn i enkelte nettavisers kommentarfelt. Folk får fort på seg 5-10 personer som ber dem skjerpe seg dersom de går for langt, sier advokaten.

Fpu-leder Thomsen har også pådratt seg en rekke skyllebøtter fra norske twitterbrukere som reagerte på hans kontroversielle bursdagshilsen til Simonsen.

SISTE NYTT

Siste meldinger