- Livet er kort, vær utro!

Dette er slagordet til en amerikansk nettdatingtjeneste som retter seg mot personer som ønsker å være utro mot partneren sin. – Utroskap via nettet er en voksende trend også i Norge, sier psykolog.

Nettstedet Ashley Madison

Nettstedet ashelymadison.com har slagordet 'Life is short, have an affair'.

Foto: Skjermdump

Datingtjenesten Ashley Madison ble lansert i 2001, og er, ifølge CBS Atlanta, en av de raskest voksende nettdatingtjenestene i USA. Selv hevder de at de har nesten seks millioner registrerte profiler.

Navnet er satt sammen av de to vanligste navnene i USA, Ashley og Madison.

Andreas Løes Narum

Psykolog Andreas Løes Narum skriver doktorgrad om temaet kjærlighet og individuelle forskjeller.

Foto: Julie Maske, Den Norske Turistforening

– Denne siden har tidligere tjent masse på porno, men har nå gått over til dette. Det er en forholdsvis diskré side, forteller psykolog Andreas Løes Narum, som skriver doktorgrad om temaet kjærlighet og individuelle forskjeller.

Kontroversiell tjeneste

AshleyMadison har høstet mye kritikk i USA etter lanseringen, og har blitt kritisert for å basere siden på knuste hjerter, skilsmisser og ødelagte familier.

22. februar i år la selskapet fram et tilbud på 10 millioner dollar for å få døpe om den internasjonale flyplassen i byen Phoenix i Arizona til Ashley Madison International Airport, i en femårsperiode.

Til tross for sine økonomiske problemer, takket myndighetene i byen nei til dette.

– Lettere å holde utroskapen skjult

Narum forteller at nettsteder hvor man kan finne en uforpliktende sexpartner, lenge har eksistert på nettet.

Den nye trenden er sider som ser ut som ordinære nettdatingsider, men hvor man kan oppgi at man er i et forhold, og ønsker en uforpliktende sexpartner.

Selv om Narum synes disse nettstedene er moralsk forkastelige, tror han det fungerer til sitt bruk.

– Folk som er i et forhold har mye å tape på at utroskapen blir oppdaget. På disse sidene finner man folk i samme situasjon, og derfor blir man heller ofte ikke oppdaget. De fleste ønsker å forbli gift og lykkelige, sier han.

Les også: Ble gravid på date nr. 2

Økende problem

En undersøkelse Norstat har gjort for NRK viser at en av ti nordmenn har funnet en date på nettet .

60 prosent av disse møter kjærligheten, men flere av dem kan allerede ha funnet kjærligheten før de «logger på», og ønsker kun et uforpliktende sidesprang.

Arbeidsplassen har lenge vært den den største arenaen for utroskap. Det er den fortsatt, men en annen arena som stadig vokser er nettdatingtjenestene.

– Utroskap via nettdating er et økende problem, forteller Thuen, som får en del henvendelser om dette.

Thuen forteller at utroskap ofte handler om tilgjengelighet. Jo bedre drag man har, desto større er sjansen for at man er utro, mener han.

– På nettet er det så tilgjengelig, og terskelen er lavere for å oppsøke det, tror Thuen, som legger til at det helst er yngre mennesker i 20-30-årene som er utro via nettdating.

Les også: Blir lurt for millioner i datingsvindel

Holder døren på gløtt

Det særlig er forhold som startet på nettet, som ender med utroskap.

– Jeg får en del henvendelser fra personer som har møtt kjæresten på nettet. De har valgt å satse på hverandre, men partneren holder fortsatt profilen sin på nettdatingstedet aktiv. De holder døren på gløtt, forteller Thuen.

Psykolog Frode Thuen møter mange som har opplevd at kjæresten ikke klarte å løsrive seg fra nettdatingstedet.

– De dater parallelt med forholdet, forteller han.

Professor i psykologi, Frode Thuen

BLIR KONTAKTET: Professor i psykologi Frode Thuen får henvendelser om utroskap via nettet, både fra sine egne klienter, og gjennom brev fra ukjente.

Foto: Mehus, Odd / Aftenposten

Les også: - Menn blir lurt mest

- Vil fungere dårlig i Norge

Thuen mener at den spenningen som mange opplever ved å treffe folk på nettet, kan være vanskelig å legge av seg.

– Fascinasjonen for nettdatingen forsvinner ikke selv om de er i et forhold. Dermed fortsetter de å utforske det som er der ute.

Foreløpig er det ingen kjente nettdatingtjenester i Norge som retter seg spesielt mot personer som er ute etter et sideprang, slik som Ashley Madison.

Narum tror ikke at en slik side kan få samme popularitet her i Norge.

– Norge er et for lite land til slikt. Det hadde vært mye vanskeligere å holde slikt skjult for dem rundt deg her, mener han.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger