Det sier veterinær og forsker Bergljot Børresen.
- Store haller med slaktedyr som fores innendørs hele året er en så unaturlig måte for drøvtyggere å leve på, at de naturlige E.coli-bakteriene i tarmene deres utvikler seg til aggresive varianter, sier Børresen.
Moderne storfeproduksjon er årsak til E.coli-utbruddene, sier forsker Bergljot Børresen. (Foto: Knut Falch, Scanpix)
E.coli er i utgangspunktet en av tarmens vanligste innbyggere. Men noen få varianter produserer en type gift som gjør bæreren syk – såkalte toksisk e-coli. Den bakterien Mattilsynet jakter på nå, er i tillegg hemolyttisk – den ødelegger kroppens røde blodlegemer.
Andre utbrudd
Det har tidligere vært utbrudd av giftig E.coli som har tatt liv i Japan, i Skottland og i Sverige.
- Det er for tidlig å si om denne E.coli-bakterien er en av de aggresive variantene som vi kjenner fra disse tre landene, eller om Norge har produsert sin egen variant, sier hun.
I disse tre landene har små barn og eldre folk omkommet av giftig E.coli fra mat de har spist.
Ifølge Folkehelsa skyldes trolig den farlige E.coli-bakterien i det norske kjøttet dårlig hygiene, enten hos bonden eller på slakteriet. Storfeet må vaskes og kjøttet holdes langt unna innvoller og kumøkk, som inneholder tarmbakterier.
- Gjødsel var ikke giftig
- Men kugjødsel har aldri vært giftig tidligere, understreker Børresen.
- I stedet for å gå ute og spise gress, står kuer og okser innendørs hele året og spiser korn. Mikrober er oppfinnsomme, de tilpasser seg og kommer tilbake i nye, og ofte farlige varianter. Nå betaler vi prisen for å presse mange dyr unaturlig tett sammen for å produsere kjøtt.
- Er det mulig å gå tilbake til ”gammeldags” kjøttproduksjon?
- Ja, det er fullt mulig. De som sier at verden ikke klarer seg uten den høye kjøttproduksjonen, snakker tull. Alle verdens kjøttfe spiser til sammen halvparten av hele verdens kornproduksjon årlig.
La vi om produksjonen til en jordnær og jordvennlig form, ville vi få mye kjøtt, sunnere og mer smakfullt kjøtt, og vi ville bli friskere, mener Bergljot Børresen.
Sånn vil de ha det: Vårlig kuslepp i Sørum. (Arkivfoto: Bjørn Sigurdsøn, Scanpix)