NRK Meny
Normal

- Krekar tryggere i Norge

- Mulla Krekar er tryggere i Norge nå enn før han ble satt på FNs terrorliste, sier hans advokat Arvid Sjødin.

Krekar
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Først ble mulla Krekar ført opp på terrorlista til det amerikanske finansdepartementet, og så dukket navnet hans også opp på terrorlista til sanksjonskomiteen i FNs sikkerhetsråd.

Arvid Sjødin er ikke i tvil om at dette gjør at Krekar er enda tryggere i Norge enn han har vært tidligere, og at det ikke vil få noen praktiske konsekvenser for ham.

 

Arvid Sjødin
Foto: NRK

Sjødin grunngir dette med at Norge har en lov som ikke tillater at personer kan sendes ut av landet dersom de står i fare for å bli drept i landet de skal sendes til.

- Trenger bestkyttelse

- Når man vet hva slags straff terrormistenkte risikerer å få i utlandet, så er det klart at dette gjør det vanskeligere å sende Krekar ut av landet, sier Sjødin.

Han mener at med mulla Krekar på en internasjonal liste over mulige terrorister vil han mer enn noen gang tidligere ha behov for den beskyttelsen Norge kan gi ham.

Alle de 219 som har havnet på terrorlista får midlene sine frosset, blir ilagt reiserestriksjoner og blir hindret tilgang til våpen.

Sjødin krever at norske myndigheter må prøve å få Krekar strøket fra FN-lista, fordi alle andre land nå vil oppfatte ham som terrorist.

Bjarne Håkon Hanssen
Foto: NRK

Tiltak iverksatt

Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen bekrefter at slike tiltak allerede er iverksatt overfor Krekar, og at listeføringen derfor ikke får noen umiddelbare konsekvenser for norske myndigheters behandling av ham.

Statsråden sier han ikke vil ta noe initiativ for å få mullaen strøket fra FNs liste, slik Sjødin krever.

Torsdag ble det kjent at mulla Krekar, som bor på Grønland i Oslo, troner øverst på det amerikanske finansdepartementets liste over personer som støtter eller finansierer terrorister.

Nå har USA fått sikkerhetsrådets medlemmer med på å føre opp Krekar på FNs Al Qaida-liste også.

Riksadvokaten tar seg av saken her hjemme og ingen har informert dem om bakgrunnen for listeføringen.

- Dette er skandaløst, sier Arvid Sjødin.

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger