Hopp til innhold

- Kan nekte egenmelding

- Egenmelding kan nektes der det er mistanke om misbruk, men hensiktsmessig vil det ikke være, sier jusprofessor.

Jusprofessor Henning Jakhelln

Jusprofessor Henning Jakhelln.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

22 polititjenestemenn i Stavanger sykmeldte seg sist helg, noe som førte til at politihuset i Stavanger måtte holde stengt på lørdag.

I forskriftene står det at arbeidsgiver ved mistanke om misbruk kan frata den ansatte retten til å bruke egenmelding i inntil 6 måneder.

- Må bevise

- Ja, arbeidsgiver er i sin fulle rett til å gjøre dette. Men arbeidsgiver må påvise at den ansatte ikke er syk, og det er i praksis ikke så lett, sier Henning Jakhelln, professor ved Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo.

Han tror imidlertid det ikke er et lurt grep av arbeidsgiver å gjøre i denne sammenhengen, og han har heller ikke sett det brukt i en lignende situasjon tidligere.

- Jeg vil ikke tro at det er et særlig hensiktsmessig middel, det vil heller forverre situasjonen. Det er å begynne i feil ende, sier Jakhelln.

Lønnskamp

Samtlige politibetjenter i Rogaland strøk på en skyteprøve i begynnelsen av september.

Normalt er det bare en av tre som stryker på skytekurset. Derfor mener mange at resultatene på skyteprøven er et resultat av lønnskampen.

Også i andre deler av landet tyr polititjenestemenn til blant annet overtidsnekt og høyt sykefravær for å sette makt bak kravene om bedre vilkår i politiyrket.

Les: - Stevn oss, eller hold kjeft!

Politidirektør Ingelin Killengreen og lederen for Stortingets justiskomité, Anne Marit Bjørnflaten (Ap), er bekymret for at politiets omdømme brytes ned av den pågående bemanningskonflikten.

AKTUELT NÅ