- Sjursøya-ansvarlige kan vente seg erstatningskrav i millionklassen

Skadde og etterlatte har store muligheter til å nå frem med et erstatningssøksmål i timillionersklassen. mener en av Norges fremste forsikringsadvokater.

Arbeidere betrakter skadene på Sjursøya i dag tidlig.

Arbeidere betrakter skadene på Sjursøya fredag.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

– De etterlatte kan kreve erstatning for ektefelle/samboer og barn, sier Helge Husebye Haug som har jobbet som forsikringsadvokat i en årrekke. Han representerte blant annet de etterlatte i Partnair-ulykken i 1989.

Kan få utbetalt 6 millioner

Totalt kan de etterlatte etter ulykken på Sjursøya onsdag til sammen få utbetalt mellom tre og seks millioner kroner, hvis de vinner frem overfor forsikringsselskapet.

– Gjennomsnittlig vil jeg anta at erstatningssummen i slike yrkesskadssaker ligger på mellom 1 og 2 millioner, men det avhenger av inntekten til de omkomne, sier Haug.

Allerede har de etterlatte etter Leif Kåre Nordmo som omkom i ulykken varslet søksmål mot de ansvarlige etter ulykken. Lastebilsjåføren befant seg inne i terminalbygningen på stedet da han ble drept.

Holdt ansvarlig

Familien krever nå at noen blir holdt ansvarlig for ulykken.

– Hadde ledere i for eksempel CargoNet og Jernbaneverket fulgt opp instruksene i det daglige arbeidet, ville ikke slike ulykker skjedd, sier sønnen Leif Erik Nordmo.

Haug har stor tro på at noen vil bli holdt ansvarlig for denne ulykken.

– Alle har noe å tjene på at noen blir holdt ansvarlig for ulykken. Uten at jeg har inngående kjennskap til saken, vil jeg tro at NSB /CargoNet har et ansvar her, sier Haug, som mener man generelt har mer å tjene på en individuelt utmålt erstatning i forhold til de standardiserte yrkesskadeerstatningene.

– Generelt får ikke-statsansatte mer igjen for en individuell erstatning. I hvert fall hvis man er over 46 år og har høy inntekt.

Video Ulykken på Sjursøya fra lufta

Video: Ulykken på Sjursøya fra lufta .

Fortsatt hardt skadd

Fortsatt befinner tre personer seg på sykehus med alvorlig og omfattende skader, en ble lettere skadd da bremsene sviktet på 16 vogner på Alnabru og raste i stor fart ned mot Sjursøya

De skadde kan vente seg større summer enn de etterlatte. Her kan det være snakk om summer i timillionersklassen.

Dermed kan det totalt være snakk om rundt 40 millioner kroner som skal fordeles mellom de etterlatte og de skadde.

– Normalt løser slike saker seg utenfor domstolene, hvis ikke kan man regne mellom 3 og 7 år i rettsapparatet, sier Haug.

Store materielle skader

De materielle skadene etter ulykken var enorme, og trolig er det snakk om skader for flere titalls millioner kroner.

– Vi har ennå ikke oversikt over hva dette vil koste, men arbeider med saken, sier pressetalsmann i Trygg Vesta, Roald Stigen Olsen, som har forsikret store deler av de ødelagte gjenstandene på Sjursøya.

De samlede forsikringsoppgjøret kommer trolig til å ligge nærmere 100 millioner kroner.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger