Hopp til innhold

- Kaffe like ille som biodrivstoff

- Biskop Finn Wagle bør slutte å drikke kaffe dersom han skal uttale seg kritisk om dyrking av biodrivstoff, mener lederen i miljøorganisasjonen Zero, Einar Håndlykken.

Einar Håndlykken

Lederen i miljøorganisasjonen Zero, Einar Håndlykken, mener det er dobbeltmoralsk å angripe biodrivstoff dersom man samtidig ikke ser på eget forbruk av varer som kaffe, bomull og tobakk.

Foto: Thor Henry Bjor / NRK

CO₂ i atmosfæren
420,5 ppm
1,5-gradersmålet
+1,09 °C
Les mer  om klima

Søndag brukte avtroppende Nidaros-biskop Finn Wagle sin avskjedspreken til å advare mot at biodrivstoff påvirker matvareprisene i den fattige delen av verden.

- Dobbeltmoralsk

Lederen i miljøorganisasjonen Zero, Einar Håndlykken ber biskopen slutte å drikke kaffe dersom han skal være konsekvent.

Håndlykken mener nemlig det er et stort paradoks at mange av kritikerne av biodrivstoff er forbrukere av både te, kaffe og tobakk, uten at noen peker på at det går ut over nødvendig matvareproduksjon.

Finn Wagle i Vår Frue kirke

Avtroppende Nidaros-biskop Finn Wagle er kritisk til ”å bruke råvarer som tidligere utgjorde selve livsgrunnlaget for mange av verdens fattige til å løse våre klimaproblemer”.

Foto: NRK

- Det er dobbeltmoralsk å gå hardt ut mot biodrivstoff samtidig som vi alle hver dag bruker produkter som er dyrket på dyrket mark, som kaffe, te, bomull. Når vi forbruker slike produkter er det ingen som hevder at det går på bekostning av maten til de fattige, sier Håndlykken, som er ihuga forkjemper for biodrivstoff.

Den siste tiden har både politikere, professorer og bistandsorganisasjoner uttalt seg kritisk mot dyrking av biodrivstoff, og flere mener det er med på å presse opp prisene på matvarer verden over.

- Én prosent til biodrivstoff

I sin tale var Finn Wagle kritisk til ”å bruke råvarer som tidligere utgjorde selve livsgrunnlaget for mange av verdens fattige til å løse våre klimaproblemer”.

Håndlykken mener kritikerne nå må se på sitt daglige forbruk, for bare én prosent av den dyrkbare jorda blir i dag brukt til biodrivstoff, samtidig som et langt større areal går med til dyrking av varer som tobakk, te og kaffe.

- Det er fullt mulig både å produsere nok mat til de fattige og å øke biodrivstoffproduksjonen, sier han til NRK.

- Hvis noen vil lære meg at jeg har sagt feil, så skal jeg la meg belære. Mitt poeng er at vi ikke kan løse vårt overforbruk ved å velge stadig nye løsninger som representerer en tiltagende skjevfordeling mellom verdens rike og fattige, sier avtroppende biskop i Nidaros Finn Wagle.

AKTUELT NÅ