NRK Meny
Normal

- Jeg var ikke i tvil

- Da statsministeren ringte, var jeg ikke i tvil, sa den nye barne- og likestillingsministeren, Anniken Huitfeldt, etter utnevnelsen i statsråd i dag. 

Huitfeldt og Stoltenberg

Anniken Huitfeldt sammen med statsminister Jens Stoltenberg på Slottsplassen i Oslo etter at hun i statsråd fredag formiddag ble utnevnt til barne- og likestillingsminister.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

- Jeg har brent for likestilling og mot diskriminering i mange år. Jeg er opptatt av at unger skal få det bedre i Norge. Så derfor sa jeg ja, fortalte hun til NRK.

Det var mange samlet utenfor på Slottsplassen da den nye statsråden kom ut sammen med statsminister Jens Stoltenberg. 

Stoltenberg om Huitfeldt

 - Jeg ser fram til å ha Anniken Huitfeldt som statsråd i regjeringen, sa statsministeren til de fremmøte på Slottsplassen.  

Han betonet at Huitfeldt var en kvinne med lang politisk erfaring, og at hun kommer til et departement med mange viktige oppgaver.

- Barn og likestilling er blant denne regjeringens hovedsaker. Hun kommer til å legge fram en ny lov om ekteskap som blant annet sikrer homofile rett til å gifte seg, og en diskrimineringslov som skal sikre samfunnet mot diskriminering, og ikke minst rettighetene til funksjonshemmede.

Anniken Huitfeldt og Jens Stoltenberg

Anniken Huitfeldt og statsminister Jens Stoltenberg på vei ut på Slottsplassen.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

En man lytter til

Både stortingsrepresentant Huitfeldt og nåværende fiskeriminister Helga Pedersen har vært nevnt som aktuelle statsråder i Barne- og likestillingsdepartementet.

I dag tidlig ble det bekreftet at det ble Huitfeldt.

Hun blir omtalt som en sentral politiker internt i partiet og en nær rådgiver av statsminister Stoltenberg i mange år. Huitfeldt er en av dem som blir lyttet til i partiet.

Med henne får statsminister Jens Stoltenberg en dreven politiker, en person han stoler på, og han får en politiker som kan sakene bra allerede.

Det som kan tale mot valget av Huitfeldt, er at Arbeiderpartiet mister sin talskvinne i Stortinget på utdanningsområdet, og Stoltenberg har sagt at utdanning blir den viktigste saken fremover for regjeringen.

Les også: Kjernli overtar etter Huitfeldt  

Nett-TV: 10 ukers pappaperm?

Mot lovfestet tredeling  

En viktig sak for den nye barne- og likestillingsministeren blir foreldrepermisjonen.

Huitfeldt sier nei til lovfestet tredeling av permisjonstiden. Hun mener tredelingen vil ramme lavtlønnede kvinner i tradisjonelle kvinneyrker.

- Dette forslaget kommer til å føre til reduserte fødselstall fordi hverdagen rett og slett blir for tøff for mange familier, sa hun til NRK i forrige uke i en diskusjon om forslaget. 

Saken har splittet Arbeiderpartiet, men det skal ha vært luftet et kompromiss hvor barselpermisjonen holdes utenfor tredelingen, noe Huitfeldt har vært positiv til.

– Det er en fornuftig måte å tenke på. De første ukene er jo barselpermisjon for at mamma skal komme seg, ikke foreldrepermisjon, sa Huitfeldt til Dagsavisen.

Anniken Huitfeldt

Anniken Huitfeldt hilser på sin lille niese Sissel på Slottsplassen.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Innvalgt i 2005

Huitfeldt har gått gradene i Arbeiderpartiet.

Hun er tidligere leder i AUF og er nå leder i Arbeiderpartiets kvinnenettverk.

 I 2005 ble hun  innvalgt på Stortinget for Akershus. Tidligere var hun vararepresentant fra 1993 til 1997 og 2001 til 2005. I dag sitter hun som nestleder i kirke-, utdannings og forskningskomiteen.

Huitfeldt er 38 år gammel. Tidligere skal hun ha takket nei til en ministerpost av hensyn til sine tre barn på tre, fem og sju år.

Hun er utdannet historiker fra Universitetet i Oslo og var forsker ved Forskningsstiftelsen FAFO fra 2000 til 2005.

Statsminister Jens Stoltenberg uttalte seg til NRK tidligere denne uken om den nye barne- og likestillingsministeren uten å røpe hvem det ble:   

- Det vil bli en flott og god statsråd, sa han. 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger