Eier av restauranten Milano Pizza på Rena i Hedmark, Bilal Güclü, forteller at terroristen Anders Behring Breivik (32) var innom restauranten hans opptil 7-8 ganger før terroranslagene.
Güclü sier at han fremdeles er sjokkert over at Behring Breivik står bak angrepene 22. juli.
– De første tre dagene klarte jeg ikke å sove. Jeg var skikkelig redd. Hver eneste gang jeg lukket øynene, dukket det opp bilder av Behring Breivik, sier Güclü som har opprinnelse fra Tyrkia.
Bilal Güclü ønsker ikke å stå frem med bilde.
Stamgjest på Milano Pizza
Terrorsiktede Anders Behring Breivik flyttet fra Oslo til Hedmark i begynnelsen av mai. Der oppholdt han seg 82 dager på gården Vålstua på Åsta øst, omtrent seks kilometer unna Milano Pizza.
Güclü sier til NRK at den høyreekstreme massemorderen besøkte restauranten 4-5 ganger mens han var tilstede. Behring Breivik skal ha også kommet 3-4 andre ganger, ifølge Güclüs forretningspartner.
- Les også:
- Les også:
Velkledd og høflig
Bilal Güclü har bodd i Norge i 13 år, og har drevet bevertningsstedet på Rena de siste fem årene.
– Alt virket tilsynelatende normalt med Behring Breivik. Han var alltid velkledd og høflig, og hadde ingen atferd som gjorde at vi ble mistenksomme. Han hadde så fine sko at jeg vurderte å spørre ham om hvor han hadde kjøpt de, sier Güclü.
Både han og andre som serverte terroristen, trodde at mannen var student på Høgskolen i Lillehammer.
- Les også:
- Les også:
Tok seg god tid på restauranten
Restauranteieren forteller at Behring Breivik foretakk pasta- eller biffretter, og drakk brus de gangene han kom til Milano Pizza.
– Han kom alltid alene og tok seg god tid på restauranten. Jeg kan ikke huske at han var der mindre enn en time om gangen. Han nøt både middagen og kaffen, mens han leste bøker og noterte i en blokk, sier Güclü.
Verken han eller noen av de andre som jobber i restauranten, snakket med gjerningsmannen med mindre det var i forbindelse med bestilling eller betaling av maten.
- Les også:
– Han spurte hvor jeg var fra
32-åringen var innom Milano Pizza 13. juni. Da skal den siktede ha kommet til restauranten for å feire en vellykket detonasjon av en prøvesprengning i området, ifølge dokumentet Behring Breivik har publisert.
Det var også den siste gangen massemorderen var innom bevertningsstedet til Bilal Güclü, men den første gangen de hadde en ordentlig samtale.
– Før han forlot restauranten, stilte han meg noen spørsmål. Han spurte om hvor jeg og de andre ansatte var fra. Jeg svarte at samtlige hadde røtter i Tyrkia. Deretter skrøt han av mattilbudet vårt. Så spurte jeg Behring Breivik om hva han drev med, og husker at jeg ble veldig overrasket da han svarte med at han var gårdseier i området, legger Güclü til.
- Les også:
- Les også: