Raja: - Jeg ble også slått i moskeen

Abid Raja ber imamer som ikke følger norsk lov om å forlate landet.

Video nsps_upload_2009_6_9_9_59_39_684.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Abid Raja snakker på NRKs morgennyheter om vold blant imamer.

Venstre-politiker og jurist Abid Raja reagerer etter at en imam i Drammen er siktet for vold mot barn. Imamen skal ha slått barn med stokk hvis de ikke klarte å lære koranleksen sin eller kom for sent.

- Han har slått barn. Han har brukt stokk, eller noe som er beskrevet som en pinne. Det skal også ha vært en stift på enden av den ene stokken, sier førstebetjent Nina Bjørlo hos politiet i Drammen.

Les mer: Imam siktet for vold mot barn

Les mer: - Det er forferdelig

Raja, som er tidligere meldem av regjeringens kriminalpolitiske råd, forteller i sin selvbiografi «Talsmann» om vold i moskeer og at han selv ble slått som barn.

- Vold i moskeene var veldig utbredt da jeg var liten, og jeg husker at det fysisk sett var veldig vondt. Å bli fiket til er ikke noe deilig når du er barn. Ikke minst er det forferdelig vondt å kjenne stokken på kroppen. Jeg fikk den på stortåa en gang. Det sved veldig og jeg gråt mye, sier han til NRK.

Tør ikke si fra hjemme

Han sier at barn aksepterer vold fordi de ikke vet bedre.

- Veldig mange innvandrerbarn vokser opp med vold i hjemmet, og i tillegg blir og ble man slått i moskeen. Veldig mye av forholdene har blitt bedre, men dessverre ser man at det er noen råtne egg blant imamene som opererer i moskeene.

Han sier at mange av de som blir slått ikke tør å si fra om dette hjemme.

- De er jo vant til at vold er en vanlig måte å bli oppdratt på. Og det å bli slått av imamen vil kanskje gjøre situasjonen hjemme enda verre. For da kan foreldrene tenke at barna må ha gjort noe galt siden imamen reagerte, sier Raja.

- Hvorfor velger enkelte å bruke vold?

- Det er den ukulturen man har med seg fra sitt eget hjemland. Den viktigste oppdragerarenaen er hjemmet, og mange innvandrerforeldre slår sine barn fordi de selv ble slått i oppdragelsen. De tror dette er det beste for barna, og gjør det ikke for å skade dem, sier han.

- Ser umiddelbare resultater

Raja mener at man må inn med kunnskap og forklare at vold skader barnas selvbilde på en psykososial måte, og at det ikke minst skaper et aggresjonsnivå som ikke er nødvendig. I tillegg oppstår det et mistillitsforhold mellom foreldre og barn.

- Imamene er også vant til at ledere i moskeene i utlandet slår. Så kommer de hit og ser barn som ikke adlyder dem, og da irettesetter de det med vold. De ser umiddelbare resultater der og da når barnet irettesetter seg etter å ha blitt påført vold. Men så ser man ikke de langsiktige konsekvensene.

- Vi trenger moderate imamer

Både Raja og tidligere Taliban-minister og imam Abdul Rauf Mohammad deltok søndag ettermiddag på et dialogmøte om imamenes samfunnsansvar på Litteraturhuset i Oslo. På møtet deltok imamer og andre representanter for det muslimske Norge. Abdul Rauf Mohammad er dømt for vold mot sin datter.

- Fem av imanene som var tilstede tok avstand fra den type vold. Og det er det vi trenger: De liberale, moderate, gode og religiøse imamene som kan ta avstand fra de reaksjonære, gammeldagse imamene, som er råtne egg. Vi må spille på de gode kreftene for å bli kvitt dem, sier han.

- Følg loven eller flytt

Venstre-politikeren mener at du skal lære deg norsk språk, norsk samfunnsliv og norsk lov når du kommer til Norge.

- Hvis du ønsker å gjøre noe annet enn det som er norsk lov, så kan du jo flytte et annet sted. Det er ikke noen tvang å bo i Norge. Vi av minoritetsbakgrunn som er født og oppvokst i Norge er tjent med gode, religiøse rollemodeller som følger norsk lov, sier han og legger til:

- Religionsforkynnelse må skje innenfor lovens rammer. De som er i kollisjon med norsk lov på det punktet kan faktisk flytte ut, og jeg ber dem om å gjøre det.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger