NRK Meny
Normal

- Investerer i miljøverstinger

Oljefondet har aksjer til en verdi av 4,8 milliarder kroner i seks selskaper som raserer regnskogen.

Rasert regnskog (illustrasjon)
Foto: STRINGER/INDONESIA / REUTERS

Det viser en gjennomgang Regnskogfondet har gjort av noen av Oljefondets investeringer i utlandet.

Minst seks av selskapene Oljefondet investerer i er involvert i miljøskadelig virksomhet i regnskogen, skriver Regnskogfondet på sine nettsider .

Nyhogd regnskog i Amazonas.

Nyhugget regnskog i Amazonas.

Foto: PAULO WHITAKER / SCANPIX

- Det er vanvittig at oljefondet investerer i selskaper som hver dag raserer regnskog, samtidig som regjeringen har lovet å bruke milliardbeløp på å stanse avskoging, sier Lars Løvold, daglig leder i Regnskogfondet.

De seks selskapene er oljeselskapene Repsol (Spania), Occidental (USA) og Chevron (USA), tømmerhogstselskapene Samling (Malaysia) og Olam (Singapore), samt palmeoljeselskapet Wilmar International (Singapore).

- Uakseptabelt

Oljefondets etiske regelverk slår fast at norske investeringer ikke skal bidra til alvorlig miljøskade, og i desember i fjor bestemte regjeringen seg for å gi tre milliarder kroner i året for å stanse avskogingen av regnskogen.

Les: Gir tre milliarder til regnskogen

- Det er helt uakseptabelt at norske pensjoner skal betales av penger som er tjent på å rasere et av verdens viktigste økosystemer og ødelegge livsgrunnlaget til noen av jordas mest sårbare folkegrupper, sier Løvold.

Oljefondet har en investeringsportefølje på rundt 7000 selskaper.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger