Hopp til innhold

- Internett-lisens er håpløst

Høyres Olemic Thommessen reagerer kraftig på Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjells forslag om å innføre en Internett-lisens.

Olemic Thommessen
Foto: NRK

– Vi må bekjempe ulovlig fildeling ved å lage systemer som enten er inspirert av biblioteker eller NRK-lisensen, sa kunnskapsministeren til NRK i går.

– Håpløst forslag, svarer høyres kulturpolitiske talsmann, Olemic Thommessen i dag.

– Dette forteller alt om hvordan denne regjeringen tenker, de ønsker skatter og avgifter på alt, sier Thommessen.

Vil ha NRK-lisensen som modell

Det Høyre reagerer så kraftig på er tanken om en felles lisens der enten det offentlige eller hver enkelt betaler for et spleiselag som gjør at de som produser åndsverk får betalt, samtidig som verket kan bli tilgjengelig for mange. Dette kan, ifølge Solhjell, enten fungere på samme måte som bibliotekene eller slik NRK-lisensen er organisert i dag.

Video nsps_upload_2009_6_17_21_46_57_1400.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Hør hvordan Solhjell tenker seg en ny Internett-lisens.

– Jeg mener dette undergraver grunnleggende rettigheter for kunstnerne. Solhjell ønsker nemlig med en slik betalingsløsning å frata kunstnerne muligheten til å eie sitt eget åndsverk, sier Thommessen som mener kunstnerne mister kontroll over det de selv har skapt hvis alt blir fritt.

– For slik jeg har forstått Solhjell så ønsker han at alt skal kunne brukes fritt, og mange synes sikkert dette er greit, men det kan ikke være slik at misbrukerne skal bestemme. Vi må ha en grunnleggende respekt for eiendomsretten, fortsetter Thommessen.

– Regninga vil bli gigantisk

Høyre stiller også spørsmål med hvor høy regninga blir.

– Solhjell har ikke fortalt hvor mye dette vil koste. For hvis alle forfattere, musikere, kunstnere, journalister og alle andre som produserer åndsverk som kan legges ut på nettet skal få penger av staten eller betalt gjennom en lisens, så vil den regninga bli gigantisk, sier Thommessen, som mener løsning på problemene knyttet til ulovlig nedlastning ligger hos domstolene.

– Opphavsretten må ligge til grunn, så vi støtter de delene av musikk- og filmbransjen som nå går rettens vei for å få Telenor til å stenge tilgangen til de sidene som har gjort det til et levebrød å tilby ulovlig nedlastning, sier Thommessen, som mener politikere ikke skal detaljstyre hvilke sider som har ulovlig innhold eller ikke.

– Må leve av åndsverkene ikke subsidier

– Det er viktig å ha klart for seg at dette ikke vil ramme de små aktørene, men de store som gjøre dette profesjonelt. For det er domstolene som må avgjøre dette, og det vil bare bli aktuelt når opphavsrettsorganisasjonene reiser sak, sier Thommessen, som ikke tror vi noen gang vil komme piratkopiering til livs, men han er imot en subsidiering for å bøte på skaden.

– Kunstnere må kunne leve av åndsverkene sine, og ikke av en subsidiert pensjon betalt av staten, sier Thommessen.

Hva mener du? Har Solhjell et poeng, eller undergraver han opphavsretten?

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger