NRK Meny
Normal

- Innvandrere frykter for sine liv

Innvandere og asylsøkere som trues og forfølges av utenlandsk etterretning og grupper fra hjemlandet er blitt et økende problem, sier politiets sikkerhetstjeneste.

Video nsps_upload_2009_2_9_21_16_15_497.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Foto: Espen Gleditsch

Et sted på Østland sitter en serbisk forfatter.

Hun har skrevet en bok om krigsforbrytelser i hjemlandet- og blitt truet på livet etter at hun kom til norge

- De kreftene som likte Milosevic, som var sympatisører og tilhengere, har kommet med trusler, sier hun.

- Sov ikke på måneder

PST-sjef Jørn Holme

PST-sjef Jørn Holme.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Truslene kom fra folk på norsk jord, det som trolig var politifolk for Serbias tidligere president. De var så alvorlige at hun valgte å flytte, og hun ønsker ikke å vise ansiktet sitt på fjernsyn.

- Det var tøft. Jeg kunne ikke sove i flere måneder. Jeg hadde problemer med å konsentrere meg, jeg bare gråt og var redd.

Hun er ikke alene om å være redd. Politiets sikkerhetstjeneste vet at etterretning fra en rekke land følger med på hva opposisjonelle som har flyktet fra deres regimer gjør. Mange av dem har representanter i Norge.

Store mørketall

- Det kan være diplomater som får dette som et særlig oppdrag eller det kan være etteretningsagenter som blir sendt til Norge, spesifikt for å følge med på enkelte opposisjonelle. Det kan også være flyktninger og asylsøkere som faktisk ikke er flyktninger og asylsøkere som bare er her for å overvåke opposisjonen og dens tilhengere i Norge, sier PST-sjef Jørn Holme.

Hvor mange det totalt kan være snakk om har verken UDI, politiets utlendingsenhet eller PST tall på. Men Jørn Holme tror at mørketallene er store, og han utelukker ikke at folk kan bli drept.

- Vi kan ikke utelukke at dette kan skje i Norge, men jeg tror sjansen for den er liten. Men vi må ta høyde for at det kanskje.

Les også: - Hold øye med demonstrantene

- Fortsatt lav terrorfare

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger