Den andre dagen av ankesaken etter drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne fortsetter med den tiltalte 38-åringens forklaring. Sunnmøringen, som i tingretten ble vurdert som utilregnelig, svarte onsdag på aktor Nina Prebes spørsmål om hvor han var i perioden rundt Sigrids forsvinning, hvorfor han skrudde av mobilen i dette tidsrommet, og hvorfor han solgte sin egen bil få dager etter forsvinningen.
Tirsdag hevdet den tiltalte at han oppholdt seg i en låve på Bryn i tidsrommet Sigrid forsvant, natt til lørdag 3. august 2012. Dette er noe han tidligere har nektet å forklare seg om, eller vært uklar på. I dommen fra tingretten oppsummeres det med at tiltalte forklarte at han var på et «hemmelig sted».
Den tiltalte 38-åringen har sagt at han oppdaget skadene på sin egen bil, en Citroën, etter at han kom ut fra låven. Samtidig har han oppgitt to datoer for når dette skjedde, både søndag 5. august og mandag 6. august. Det er denne bilen politiet mener ble brukt til å bortføre Sigrid fra en barnehage på Østensjø natt til 5. august.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Indisierekke
Onsdag var sunnmøringen igjen meget usikker på sine egne bevegelser natt til 5. august, og sa det var umulig for ham å svare på konkrete spørsmål. Samtidig sa han at den versjonen han ga tirsdag godt kunne være riktig, fordi den var basert på informasjon han hadde hentet inn fra sin mobiltelefon.
Aktor mener 38-åringens upresise forklaring om hvor han var da Sigrid forsvant, sammenholdt med flere andre momenter, utgjør en indisierekke som bør overbevise juryen i lagmannsretten om at 38-åringen er rett gjerningsmann:
- 38-åringen skaffet seg et nytt SIM-kort kort tid etter at Sigrid forsvant
- Han ble også flere ganger observert alene ved et verksted på Sofienmyr, like ved stedet der Sigrid ble funnet.
- 38-åringen selger sin egen bil få dager etter at han flyttet den fra låven.
- Han kjører en rekke turer i bilen til kameraten, flere av dem til verkstedet ved dumpingstedet.
- Han kjøper blant annet kjemikalier, som politiet mener ble brukt for å skjule liket
- En bombrikke registrert på tiltaltes bil er registrert i Strømsveien klokken 00.04 natten Sigrid forsvant. Dette er forenlig med forsvinningstidspunktet, mener aktor
Konfrontert med blodfunn
Under sin forklaring framholdt mannen at innkjøpet av kjemikalier hang sammen med at han ville rydde og vaske i campingvogna han disponerte. Ifølge den tiltalte var grunnen at han ventet damebesøk, og ville «fiffe opp».
– Har du noen kommentar til at Sigrids blod er funnet i den delen av campingvognen der du ryddet og vasket?, spurte aktor Prebe senere.
– Jeg har mange tanker, men det er bare teorier. Jeg har ingen
forklaring, det blir bare spekulasjoner, svarer tiltalte.
Aktor spør også tiltalte hva han tekner om at det i en container på utsiden av låven ble funnet en søpppelsekk med en reklameavis med Sigrids blod på og en plastpose med tiltaltes fingeravtrykk.
Tiltalte nøler, og Prebe trekker fram det 38-åringen sa da han ble konfrontert med opplysningene i avhør. 38-åringen spurte da avhører om det var funnet rengjøringsmidler på reklameavisen.
Politiet mener også den beskrivelsen han deretter ga av måten Sigrid ble pakket inn på, tyder på at han satt på opplysninger som til da ikke var kjent i offentligheten.
I lagmannsretten lurer Prebe hvordan 38-åringen traff så godt med sine antagelser i avhør.
– Alle som har lest det jeg har skrevet bør se at jeg ikke er helt bak mål når det gjelder å jobbe ut en teori, sier 38-åringen.
Den tiltalte mener også at det ikke er sikkert at det var han som aktiverte SIM-kortet, men hevder det kan ha vært en bekjent. Bilen ble ifølge den tiltalte solgt fordi den hadde blitt ødelagt da den stod utenfor låven, og han «bare ville bli kvitt den».
38-åringen mener også at noen andre kan ha brukt bombrikken, som senere ble funnet i en sekk.
- Les også:
- Les også:
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Beviser ikke at jeg er drapsmann
38-åringen mener press fra politiet i avhør er grunnen til at han husker dårlig fra perioden Sigrid forsvant. Da aktor Nina Prebe spurte om det var han som aktiverte et SIM-kort registrert i hans navn dagen etter at Sigrid forsvant, svarte sunnmøringen blant annet at han ikke husket.
– Dette beviser ikke at en person er drapsmann, eller noe som helst, det beviser bare at en person er utsatt for stress, sa 38-åringen i lagmannsretten onsdag.
Den tiltalte 38-åringen kom onsdag med flere beskyldninger mot politiet og psykiatrien. Det var press fra politi, psykiatri og mobbing fra familiemedlemmer som ifølge mannen var grunnen til at han skrudde av mobiltelefonen fra 3. til 5. august.
38-åringen mener også at han har blitt dårlig behandlet av politiet, etter pågripelsen. Dette, kombinert med politiets avhørsteknikker, er grunnen til tidvis mangelfull hukommelse, mener mannen.
– Det ser ut som politiet bare kan ta en person som er psykisk
syk. Det er ingen beviser som peker mot meg i det hele tatt, sier 38-åringen.
Enkelte av påstandene 38-åringen har kommet med om sine egne bevegelser lar seg motbevise av elektroniske spor, eller mangel på slike. Det gjelder blant annet en påstand om at han var ute og kjøpte kondomer på en bensinstasjon en snau halvtime etter at Sigrid forsvant.
– Ja, da har jeg kanskje bare drømt det. Jeg var veldig stresset, sa han Prebe fortalte at undersøkelser av den aktuelle bensinstasjonen ikke viste et slikt kjøp.
- Les også:
- Les også:
- Les også:
– Trekker forklaringene
Sunnmøringen sa i lagmannsretten onsdag også at han trekker alle sine forklaringer, fordi han mener politiet ikke har notert ned avhør korrekt. Aktor Nina Prebe påpekte da at alle avhørene har blitt gjennomlest med forsvarer til stede. Hun lurte også på om mannen mente alle de 14 avhørene var feil.
– Alle er ikke feil, men noen. Det er derfor jeg har påpekt at jeg har skrevet under med forbehold om at ting er riktig, svarer 38-åringen, som mener politiets avhørsmetoder har gjort ham «forvirret om alt».
Forsvarer Elden sier den tiltalte oppgir at han vil trekke sin avhør, fordi han føler seg dårlig behandlet.
– Dette får ingen praktisk betydning, all den tid avhørene foreligger. Han svarer også på spørsmål om dette i lagmannsretten, sier Elden.
I sin forklaring onsdag hevdet den tiltalte også at han har blitt drapstruet av en mannlig politibetjent under avhør, i tillegg til å ha mottatt trusler fra en fengselsbetjent på Facebook.
– Jeg hører hans forklaring, sier Elden, som ikke ønsker å kommentere om noen av forsvarerne var til stede da den tiltalte hevdet å ha blitt truet i avhør.
Den tiltalte viste også til at en 28 år gammel mann som innledningsvis var siktet for falsk forklaring i forbindelse med Sigrid-saken har anmeldt for politiet for frihetsberøvelse.
– Jeg fikk med meg at politiet har blitt anmeldt for psykisk tortur. Det er det samme her, sier 38-åringen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
– Bør ikke være avgjørende
Elden mener den tiltaltes manglende hukommelse ikke bør være avgjørende for utfallet av saken.
– Det er påtalemyndigheten som skal bevise at han er skyldig i drap,
ikke han som skal bevise hvor han var en aktuell dato. Noen direkte betydning skal det ikke få, sier Elden til NRK.
I sin innledningsprosedyre tirsdag var forsvareren klar på at Sigrid-saken for den tiltaltes del begynte da han ble pågrepet 3. september.
– Han forsøker å resonnere seg fram til hva han har gjort. Det er vanskelig for ham, når han ble pågrepet en måned etter drapet, og han mener at han ikke har noe med det å gjøre, sier forsvarer Elden.
Aktor Nina Prebe vil ikke vurdere den tiltaltes forklaring før avslutningsprosedyrene.
– For oss er det viktig å spørre hvor han var, med hvem, og hans syn på det materialet som foreligger, sier Prebe om spørsmålene hun stilte onsdag.
Ikke i behandling
Den tiltalte 38-åringen har tidligere hatt møter med psykiatrien, og var blant annet innlagt på psykiatrisk sykehus i mars 2012. De sakkyndige var i tingretten uenige om den tiltalte er utilregnelig. Nevropsykolog Ann Lill Ørbeck kom i tingretten til at mannen har «paranoid schizofreni, med systematisk og tidvis bisarre vrangforestillinger». Denne konklusjonen har hun opprettholdt etter nye undersøkelser før behandlingen i lagmannsretten.
38-åringen ble i oktober i fjor dømt til tvungent psykisk helsevern, og tingretten mente «meget taler for at tiltalte var psykotisk». Sunnmøringen har i tiden etter at dommen falt sittet i Halden fengsel.
– Fordi dette nå er en ankesak, sitter han fortsatt forhold nær varetekt. Han er ikke i behandling, sier forsvarer Elden.
Eventuell behandling vil ikke starte før det foreligger en endelig dom, og kan altså bli utsatt dersom saken skulle ankes videre i rettssystemet.
– Vi må forholde oss til at tiltalte er tilregnelig. Han får et medisinsk tilbud i fengsel, som alle andre, sier aktor Nina Prebe.