Hopp til innhold

- Ikke spor etter «Berserk» hittil

Jarle Andhøy og mannskapet på seilbåten «Nilaya» har i fire dager lett etter spor fra «Berserk» i Antarktis, men har ennå ikke funnet noe.

Jarle Andhøy og båten Nilaya

Jarle Andhøy og mannskapet på «Nilaya» har lett etter «Berserk» i fire dager, foreløpig uten resultat.

Foto: www.nilaya.co.nz/Arne Raanaas

– Vi har ikke funnet spor verken på Beaufortøya eller Franklinøya. Det hadde vi heller ikke regnet med. Dette var avtalte møtepunkter i tilfelle av en krisesituasjon, eller om det var mye is i McMurdo-sundet. Derfor har vi lett der, selv om forhåpningene om å finne noe var små, sier Andhøy.

Andhøy opplyser til NRK at «Nilaya» er sør i Rosshavet. Mannskapet har det bra, og isforholdene i området er gode.

Horseshoe Bay

Nå fortsetter ekspedisjonen sørover til Horseshoe Bay der depotene bør ligge. Dit tror Andhøy de kan komme i løpet av helgen dersom is- og værforhold er gode.

– Hva blir viktig i Horseshoe Bay?

– Å dra til de avtalte depotpunktene, de avtalte merkepunktene i Horseshoe Bay.

– Hva tenker du dersom dere ikke finner depotrester?

– Det vil jeg ikke spekulere i før jeg har vært der. For meg koker dette ned til at tre menn er borte. En båt er borte. Det har vært et omfattende søk og ingenting fra båten er funnet. Ingenting beviser at båten har gått ned, annet enn at den er borte. Derfor er det viktig å komme til avtalt merkested, og ikke minst til den etablerte basen for å finne ut hva som kan ha skjedd og hvorfor.

Da har naturen tatt grep

– Hva tenker du dersom du finner for eksempel avrevne ankerkjettinger?

Da har naturen tatt grepet, og det vile være et fysisk bevis på at «Berserk» har gått ned.

Andhøy fikk en sms-melding fra fartøyet som hadde forlatt Horseshoe Bay. Det var den siste meldingen.

– Meldingen kom overraskende. Jeg syns det var rart fordi basen i Horsehoe Bay var godt etablert, og hadde fungert godt under to kraftige kulinger, sier Andhøy.

Blindpassasjer

Da «Nilaya» la ut fra New Zealand skjedde det raskt, fordi Andhøy fryktet for å bli deportert. En newzealandsk statsborger kom seg ikke av båten i tide, og er nå med på turen. Myndighetene i New Zealand sier det er alvorlig at en av deres statsborgere er med.

– Vi har ikke bortført noen. Han var selv en god venn av mannskapet på «Berserk». Han har valgt å være med, og vil ikke sette ekspedisjonen i fare. Lojaliteten til savnede skipskamerater går foran lojaliteten til myndighetene i New Zealand, sier Andhøy.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ