- Ikke et spørsmål om paragrafer og jus

Overgrepssiktede Rune Øygard nekter å trekke seg fra vervet som ordfører. – Vårt råd er at han trekker seg, sier statsministeren.

Statsminister Jens Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg sier at det som er kommet frem i retten så langt er av en slik karakter at Rune Øygard ikke kan fortsette som ordfører.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

Til tross for mistillit fra ledelsen i Arbeiderpartiet, sa advokaten til overgrepssiktede Rune Øygard søndag at Vågå-ordføreren ikke ville trekke seg fra stillingen.

Fylkesleder Kjersti Stenseng i Oppland Arbeiderparti sa søndag kveld til NRK at fylkeslaget ikke lenger har tillit til Øygard.

Statsminister Jens Stoltenberg sier i Politisk Kvarter mandag morgen at han ikke har tatt stilling til om Øygard er skyldig i det han er tiltalt for. Likevel ber han Øygard om å gå.

– Vårt råd er at han trekker seg. Vi mener at det som er kommet frem, og som ikke er bestridt, er av en sånn karakter at det er uforenlig med den tilliten en ordfører bør ha, sier Jens Stoltenberg.

LES OGSÅ: - Kan få spørsmål om Øygard har delt seng med jenta

LES OGSÅ: – Oppland Arbeiderparti med mistillit til Øygard

– Har ikke maktmidler på Youngstorget til å avsette ordførere

Øygard er tiltalt for overgrep mot en mindreårig

Saken mot Vågå-ordfører Rune Øygard går nå inn i sin andre uke i retten. Øygard står tiltalt for overgrep mot en mindreårig jente i Sør-Gudbrandsdal tingrett på Lillehammer.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Ifølge kommuneloven kan ikke en sittende ordfører sparkes midt i en periode, og statsministeren medgir at det er en utfordring at man har begrensede muligheter til å kvitte seg med en ordfører i en periode.

– Dette er for oss ikke et spørsmål om paragrafer og jus, det er det andre som skal ta stilling til, men om tillit, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Han sier at politikerne på Youngstorget ikke har formelle maktmidler til å tilsette og avsette ordførere, og vil ikke spekulere i om det kan komme frem nye opplysninger senere i saken som kan gjenskape tilliten.

LES OGSÅ: Øygard trekker seg ikke som ordfører i Vågå

– Har ikke snakket med Øygard på lenge

Jens Stoltenberg sier at AP i tillegg til å ha gitt råd til Vågå Arbeiderparti også har vært i kontakt med jentas side både fra Oppland Arbeiderparti og fra partiet sentralt.

Statsministeren sier selv at han ikke har snakket med Øygard på lang tid.

– Jeg snakket sist med ham før denne saken startet og har vært opptatt av at jeg både er partileder og statsminister, og ikke skal uttale meg på en måte som gjør at det kan bli tatt til inntekt eller at jeg mener noe om en rettssak, sier Stoltenberg.

Statsministeren har vært regnet som en politisk nærstående til Øygard, og betegner det som «krevende» å ha fulgt saken.

– Men jeg vil være varsom med å gi uttrykk for meninger og følelser og opplevelser. Det er fordi jeg skal si så lite før det blir tolket som at jeg blandet meg inn i vurderinger av dem rettssaken handler om. Det vil jeg ikke, fordi det er domstolen som skal ta stilling til skyldspørsmålet, sier Stoltenberg.

LES OGSÅ: – Dette kunne vi vært foruten

SISTE NYTT

Siste meldinger