NRK Meny
Normal

- Ikke bedre PST-kapasitet etter 22. juli

Etterretningstjenesten er bekymret for nye terroraksjoner i Norge i kjølvannet av norske statsborgere som deltar i borgerkrigen i Syria. PST-tillitsvalgt mener tjenesten ikke har nok ressurser.

Daggsrevyen-sak om manglende ressurser til PST, ifølge hovedtillitsvalgt og Siv Jensen. Reporter er Johan Lie Hammerstrøm.

VIDEO: Frykter nye terroraksjoner i Norge.

Nå varsler hovedtillitsvalgt i Politiet sikkerhetstjeneste PST, Lasse Roen, at tjenesten ikke har fått noe bedre kapasitet etter 22. juli, og at han er bekymret for

Lasse Roen er tillitsvalgt i PST

Tillitsvalgt i PST, Lasse Roen, sier at PST ikke har fått økt sine ressurser vesentlig etter 22. juli i fjor.

Foto: NRK

fremtiden. Han frykter at tjenesten ikke har midlene som skal til for å stoppe en ny terroraksjon på linje med 22. juli.

LES OGSÅ: Norske politikarar åtvart om 40 potensielle terroristar

LES OGSÅ: Mood: – Forståeleg at nordmenn vil kjempa i Syria

Borgerkrigen i Syria

Grunnen til den økte bekymringen er de norske statsborgerne som man nå frykter deltar i kamphandlinger i Syria. På spørsmål fra NRK om hvorfor ingenting har skjedd, svarer Roen dette:

– Mange ting er fremdeles under utredning og mange ting skal avklares. Men vår kapasitet har ikke økt i vesentlig grad siden terrorangrepene mot Norge 22. juli 2011, sier han.

Han forteller at det fremdeles er uavklart hvem som skal ha ansvaret for overvåkning av personer som kjøper sprengstoff.

LES OGSÅ: Journalist varslet PST-sjefen

LES OGSÅ: – Kan og vil bli straffa

Frp reagerer

Siv Jensen er leder i Fremskrittspartiet.

Siv Jensen krever nye tiltak for å styrke PST.

Foto: NRK

Varskoropet fra PST fått Siv Jensen til å reagere.

– Situasjonen for PST er alvorlig. Tjenesten er ikke dimensjonert for den oppgaven de er satt til å utføre. Det er grunnen til at Stortinget har etterspurt informasjon mange ganger, og derfor har vi bedt om en egen sikkerhetskomite på Stortinget. Dette for å få vite mer om den faktiske ressurssituasjonen i PST.

Nå vil hun ruste opp det hun kaller Norges naive tilnærming til terror med en tiltakspakke. Den skal inneholde lavere terskel for overvåkning, tiltak for lettere å kunne dømme folk som planlegger soloterrorisme. I tillegg til det foreslår hun en ekstrabevilling på 20 millioner kroner til PST.

LES OGSÅ: – Et titall medlemmer av vår organisasjon i Syria

LES OGSÅ: – Syv personer kjemper med Al Qaida i Syria

– Sparke inn åpne dører

Statssekretær Astri Aas Hansen i Justisdepartementet.

Statssekretær Astri Aas Hansen avviser kritikken.

Foto: NRK

Statssekretær Astri Aas Hansen i Justisdepartementet synes Siv Jensens utspill er å sparke inn åpne dører.

– Det er en bekreftelse på at de ikke vet hvilket lovverk vi har, og at de heller ikke har fått med seg at vi har doblet midlene til PST i løpet av denne regjeringsperioden.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger