NRK Meny
Normal

Kripos om drapsgåten: Identifisering kan ta lang tid

Det kan gå lang tid før politiet finner identiteten til den døde mannen som ble funnet nedgravd i skogen i Nedre Eiker.

Fant levninger ved Hagatjern i Nedre Eiker

30 meter fra en parkeringsplass ved Hagatjern i Mjøndalen, ble levningene etter et menneske funnet lørdag.

Foto: Odd Vegard Kandal / NRK

Kripos har nå gjennomgått sitt savnet-register på jakt etter treff som kan fastlå identiteten, men de har ennå ikke truffet blink.

Per Angel, leder for ID-gruppa i Kripos

Per Angel, leder for ID-gruppa i Kripos.

Foto: Martin Fjørtoft / NRK

– Vi håper og tror så klart at vi skal finne ut av dette snarlig, men slik situasjonen slik er nå må vi ta høyde for at det kan ta lang tid før vi får løst gåten i Nedre Eiker, sier Per Angel, leder for ID-gruppa i Kripos, til NRK.

Snevrer inn søket

Kripos bistår politiet i Nedre Eiker i denne saken. Lensmann Torill Sorte mener at det er sannsynlig at mannen de fant har vært utsatt for noe kriminelt .

Dermed har politiet en uløst drapssak som kan bli svært krevende å få oppklart.

Nå snevrer Kripos inn søket.

– Vi konsentrerer oss nå om et begrenset utvalg av menn som er savnet i aldergruppen 20-40 år. Siden tanndata ofte kan være mangelfulle, ber vi nå politidistriktene hente inn mer informasjon i en rekke savnet-saker, sier Angel.

Den erfarne politioverbetjenten er smertelig klar over at opplysninger fra tannjournaler ofte kan være mangelfulle og utdaterte etter hvert som årene går.

I dette tilfellet mener krimteknikere at liket kan ha ligget i skogen så lenge som ti år . Håpet er at nye opplysninger om for eksempel tenner kan føre til et treff med tanndata som politiet har sikret seg fra levningene.

Løfter blikket

Hvis politiet ikke står med noen identitet etter at de nye opplysningene er hentet inn, vil de sende alle opplysninger de har ut til politiet i andre land. De utenlandske databasene kan da kryss-sjekkes opp mot tanndata og andre opplysninger knyttet til funnet.

Det har vært spekulert i om levningene være fra en polsk gjestearbeider eller fra to konkrete savnet-saker i Buskerud, men Kripos har ikke noe holdepunkt for å følge en bestemt teori ennå.

– Men vi er sikre på at hvis denne mannen er meldt savnet noe sted, så vil vi finne ut hvem han er til slutt, sier Per Angel i Kripos.

Spor kan være borte

I skogsområdet der levningene ble funnet tilfeldig av en en forbipasserende lørdag, har politiet i Nedre Eiker gjennomført flere søk etter spor som kan løse drapsgåten.

Men det er liten sannsynlighet for at de finner eventuelle biologiske spor fra en gjerningsmann her. Snø og regn over flere år vasker bort sporene. Likevel er Kripos og politiet opptatt av å finkjemme området.

– Noe så banalt som en gjenglemt lommebok på et åsted har bidratt til å løse drapssaker før, sier lederen for ID-gruppa, som ikke utelukker at de kan komme over avgjørende funn i området rundt Hagatjern.

Det er også sikret DNA fra levningene . Disse er sendt til utlandet for analyse og en DNA-profil er ventet tilbake en av de nærmeste dagene. Den kan da sammenlignes med DNA-spor fra savnede eller nære slektninger , men slike prøver blir ikke tatt rutinemessig når noen blir meldt savnet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger