NRK Meny
Normal

- Hysterisk miljødebatt

- Norsk klima- og miljødebatt er prega av hysteri og fastlåste haldninger, seier fysikkprofessor. Dermed vegrar forskarar seg for å delta i klimadebatten.

CO2
Foto: FREDERIC J. BROWN / AFP

Fleire forskarar NRK har vore i kontakt med, meiner dei vert stempla som useriøse dersom det stilles kritiske spørsmål ved klimaforskningen.

Egil Lillestøl er fysikkprofessor i Cern og ved Universitetet i Bergen. Han meiner miljø- og klimadebatten er prega av ein kultur som gjer at forskarar med nye teoriar om klimaendringane kvir seg derfor for å stå fram.

- Når dei vert møtt med, ikkje berre skepsis, men fiendtlege personangrep, så er det noko som er helt hakkande galt, seier Lillestøl.

Ubehagleg å stå fram

"Frp-sympatisør", "i lomma på oljeselskapa", "blåruss" og "miljøfascist". Dette er ekspempel på merkelappar tidlegare klimadebattantar har fått på seg, og som gjer at dei har trekt seg tilbake. Dei NRK har vore i kontakt med, ønskjer ikkje å la seg intervjua. Det har blitt for ubehageleg å stilla kritiske spørsmål i klimasaka.

- Ikkje heile forklaringa

Lillestøl tviler ikkje på klimaeffekten av CO2-utslepp. Men tviler på at dette er heile forklaringa på at temperaturen stig - og havet med den. I CERN er no eit stort forskingsprosjekt i gang for å granska om større magnetisk aktivitet på sola kan vera ei tilleggsforklaring. Ein teori Lillestøl meiner har blitt latterleggjort av klimaforskarar.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger