NRK Meny
Normal

Hevder Israel tok lite hensyn til sivile i Gaza

Israelske soldater som deltok i krigføringa i Gaza, sier de fikk beskjed om å skyte først og tenke på eventuelle sivilie tap senere.

Israelske soldatar på veg ut frå Gazastripa heim til Israel.

Israelske soldater bekrefter at Israel tok lite hensyn til de sivile i Gaza. Her er soldatene på vei ut av Gazastripa tidligere i år.

Foto: YOAV LEMMER / AFP

Det er organisasjonen Breaking the Silence som har intervjua 26 soldater som deltok i militæroperasjonen på Gazastripa i vinter.

Soldatene har svart på en rekke spørsmål om krigføringa, og svarene bekrefter det menneskerettighetsorganisasjoner har hevda lenge.

- Skyt hvis du er usikker

Ifølge BBC sier soldatene blant annet at de ble bedt om avfyre skudd mot enhver bygning eller person som virka mistenkelig.

- Hvis du ikke er sikker, så skyt. Ildkrafta var helt sinnsyk, forteller en av soldatene om beskjedene han fikk da de israelske styrkene rykka inn på Gazastripa.

Soldatene forteller også at de ofte brukte sivile som skjold når de skulle ta seg inn i mistenkelige hus.

Tilbakeviser beskyldningene

En talskvinne for den israelske hæren avviser alle beskyldninger om brudd på menneskerettighetene og overgrep mot sivile palestinere.

– Våre soldater har handlet i overensstemmelse med folkeretten under "sammensatte og vanskelige operasjoner", sier talskvinne Avital Leibovitch i den israelske hæren.

Les også: Brukte barn som levende skjold

Hvitt fosfor

Mange av soldatene bekrefter påstandene om at hvitt fosfor ble brukt tilfeldig i tettbygde strøk under angrepene.

Bruken av hvitt fosfor ble først rapportert av den britiske avisa The Times i januar, men ble den gang avvist av israelske myndigheter.

Etter sterkt påtrykk fra det internasjonale samfunnet, innrømma de senere at hvitt fosfor ble benytta under krigen, men at det ikke ble brukt på ulovlig vis. De hevda i stedet at stoffet ble brukt til å røyklegge slagmarka.

Les også: Israel brukte hvitt fosfor mot Gaza

Sindige og angrende

Breaking the Silence beskriver de fleste soldatene som ble intervjua som sindige, angrende og sjokkerte.

Mange av vitnesbyrdene er i tråd med anklagene fra mange menneskerettighetsorganisasjoner om at de israelske militæraksjonene i Gaza var ukritisk og overdimensjonert.

Intervjuene viser at mange av soldatene føler at beskjedene de fikk var uklare, og at ordlyden oppmuntra dem til å gjøre deres beste, selv om palestinske liv gikk tapt.

Israelske offiserer hevder imidlertid at soldatene alltid strakk seg langt for å beskytte sivile palestinere, og at bolighus og bygninger bare ble ødelagt dersom det var høyst nødvendig.

1.400 drepte

Ifølge palestinske menneskerettighetsgrupper ble omtrent 1.400 palestinere drept under krigen i Gaza, mens 13 israelere døde mens konflikten pågikk.

50.000 hjem, 800 industriområder, 200 skoler, 39 moskeer og to kirker skal ha blitt ødelagt av krigføringa, viser tatt fra FN.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger