Politiet: HV-016 ikke del av terrorberedskapen

Heimevernets spesialavdeling HV-016 er ikke en del av Norges beredskap for å bekjempe terror, slår politiet fast.

HV-016 øvelse

Heimevernets spesialavdeling HV-016 skal kun sikret bygninger eller andre viktige objekter slår politiet fast. Dette er fra en øvelse tidligere i år.

Foto: handout / SCANPIX

– Det politiet har behov for knyttet til Heimevernet, det er deres innsattsstyrker knyttet til defensive objektsikring, når politiets kapasitet er oppbrukt, sier Oddbjørn Mjølhus, sjefinspektør i Politidirektoratet til NRK.

Støtter forsvarsministeren

Forsvarsledelsen har tidligere besluttet å legge ned Heimevernets spesialavdeling, HV-016.

Gjennom flere uker har det vært mye frem og tilbake. Soldatene truer med rettssak og en rekke stortingspolitikere mener avdelingen er helt nødvendig ved et terrorangrep.

Under Stortingets høring i forrige uke klarte ikke forsvarsminister Grete Faremo (Ap) å overbevise de folkevalgte om at terrorberedskapen opprettholdes selv om Heimevernets spesialavdeling legges ned da hun redegjorde for saken sist fredag.

Nå får hun støtte fra politiet som slår fast at det er politiets beredskapstropp som skal bekjempe terror i Norge, eventuelt i samarbeid med Forsvarets Spesialkommando.

– Inngår ikke

Heimevernet skal ikke bistå med annet enn sikring av bygninger eller andre viktige objekter. HV-016 har ingen oppgaver, ifølge politiet.

– Det er slik at HV-016, som organisert enhet, ikke inngår i politiets beredskapsplaner knyttet til objektsikring, sier Mjølhus.

Politidirektoratet mener altså at HV-016 som avdeling ikke trengs for å bekjempe terror.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger