NRK Meny
Normal

- Hurtigkjøp eneste løsning

- Det finnes ikke noe alternativ til hurtigkjøp av de fire nye Hercules transportflyene dersom Forsvarets behov skal ivaretas, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap).

Forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen under en åpen høring om transportflysaken.
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

- Skal kjøpet skal bli noe av, må kontrakten være undertegnet i slutten av juni. Velger Stortinget å utsette saken til over ferien, går kjøpet i vasken, ifølge forsvarsministeren.

Det har vært hard kamp om de nye flyene som koster 3,6 milliarder kroner. Høringen i Stortingets forsvarskomite i dag fikk hverken Høyre eller Fremskrittspartiet til å endre standpunkt.

- Fikk ikke svar

Forsvarskomiteens leder, Jan Petersen (H), sier til NTB at han ikke fikk svar på alle spørsmål. Han vil ikke forskuttere hva Høyre kommer til å mene om saken når forsvarskomiteen avgir innstilling neste fredag.

Petersen sier at behovet er tilstede, men er fortsatt meget kritisk til måten kjøpet blir gjort på.

Frps forsvarspolitiske talsmann, Per Ove Width, sier han ikke ble særlig klokere av høringen, og at det er mange spørsmål som ikke er besvart, blant annet når det gjelder gjenkjøp for norsk industri.

500 millioner rimeligere

Ettersom Stortinget går inn for et hurtigkjøp av de nye flyene, står den andre leverandøren, Airbus, uten mulighet til å legge inn anbud. Likevel har de levert et tilbud, som er 500 millioner kroner rimeligere enn tilbudet på Hercules-flyene.

- Disse tilbudene er ikke sammenlignbare. Med Hercules får vi en rekke komponenter, opplæring og trening som vi ikke ville fått fra Airbus, hevdet Strøm-Erichsen under høringen.

- Vi har kommet oss inn i en avtale som det amerikanske luftforsvaret har fått om kjøp. Jeg vil tro dette er en gunstig avtale, sier hun.

 

Hercules 130J
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger