- Hun oppfattes som en løgner

- Hun er nå en statsråd det ikke er grunn til å tro på, sier Venstre-leder Lars Sponheim om Manuela Ramin-Osmundsen.

Lars Sponheim
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

- Og når det ikke er noen grunn til å stole på henne, har hun betydelige problemer som statsråd, sier Sponheim om barne- og likestillingsministeren.

Venstre-lederens betenkeligheter overfor ministeren, deles av andre i opposisjonen.

Stoltenberg må selv bestemme hvor dårlige statsråder han vil ha i denne regjeringen.

Lars Sponheim
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Hele regjeringen må bort

- Men det er en flertallsregjering - den har sitt parlamentariske grunnlag utenfor Venstre - og det er Stoltenberg som bestemmer hvem han vil ha som statsråd. Også statsråder som offentligheten oppfatter som løgnere, sier Sponheim.

- Bør opposisjonen stille mistillitsforslag?

- Nei, jeg ser ingen grunn til det. Jeg mener hele regjeringen må bort, og Stoltenberg må selv bestemme hvor dårlige statsråder han vil ha i denne regjeringen.

- Det dreier som om tillit

Høyres Per-Kristian Foss mener mye kan tyde på at det er grunnlag for en åpen høring i Storringets kontroll- og konstitusjonskomite.

- Statsråden sier jo nå at hun har møtt søkeren til middag én dag før søkeren igjen bestemte seg for å sende søknaden til departementet. Og så sier man at man ikke pratet sammen om det, og at det bare ble slik. Den type forklaringer etterlater et stort, stort behov for spørre både det nyutnevnte barneombudet og statsråden hva de faktisk har snakket om, sier Foss.

- Bør spørsmålene stilles uavhengig om hun har vært habil eller ikke?

- Ja, den juridiske formuleringen for habilitet er hun muligens godt innenfor. Men dette dreier seg rett og slett om tillit til en ansettelsesprosess, og det er noe annet å ansette et ombud enn å ansatte en vanlig tjenestemann, sier Foss.

Ifølge Foss skal et ombud være en vaktbikkje overfor forvaltningen, og nettopp derfor er tillit og uavhengighet så viktig.

Les også: - Barneombudet bør utnevnes av Stortinget

Manuela Ramin-Osmindsen

Manuela Ramin-Osmundsen i Stortingets spørretime i dag.

Foto: NRK

- Helt opplagt liten tillit

- Dessverre er dette en statsråd som er enda mer svekket enn hun var i går. Vi kan altså ikke være i en situasjon der vi får stadig nye opplysninger som viser seg å gjøre saken langt mer alvorlig enn den var i går.

- Hvis dere fortsatt mener at hun er uskikket til å være statsråd, hvorfor stiller dere ikke mistillitsforslag?

- Vi er i en situasjon hvor vi har en flertallsregjering, som kan gjøre akkurat som de vil. Så ansvaret for dette er Jens Stoltenberg sitt, sier Frp-lederen.

- Han må vurdere om han er tjent med å ha en statsråd som er så svekket, og som helt opplagt ikke kan ha særlig stor tillit i befolkningen, sier Jensen til NRK Nyheter.

Les også: - Statsråden bør vurdere stillingen

Nett-TV: Presset øker på Ramin-Osmundsen

 

Per-Kristian Foss og Siv Jensen

Per-Kristian Foss og Siv Jensen mener begge at Manuela Ramin-Osmundsen her liten tillit i befolkningen.

Foto: Ivar Folkedal / NRK

 

- Heksejakt

Leder for Kristelig Folkeparti Dagfinn Høybråten vil ikke henge seg på den massive kritikken mot Manuela Ramin-Osmundsen.

- Hun blir utsatt for en heksejakt og må få anledning til å forklare seg for Stortinget før noen krever at hun må gå av, sier Høybråten til NRK.

Han utelukker imidlertid ikke at Ramin-Osmundsen senere kan komme til å bli kritisert av KrF, men vil ikke gjøre det nå.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger