- Norsk helsevesen fungerer ikke godt nok

Helseministeren lover bedring innen fire år. Dagens helsevesen fungerer ikke godt nok, mener tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland.

Bjarne Håkon Hanssen og Gro Harlem Brundtland
Foto: Vilde Mikkelsen / NRK

Mandag fyller den tidligere statsministeren 70 år. Hun har selv mange erfaringer fra helsevesenet. Både som pasient og som pårørende.

- Mange får ikke hjelp

Nå sier Brundtland at norsk helsevesen ikke fungerer som det skal.

- Vi ser jo eksempler på at det ikke fungerer godt nok. Mange får jo ikke den hjelpen de trenger, sier Norges tidligere statsminister.

- Jeg blir fortvilet over at dette er så vanskelig. Selv om man jobber og slitermed å få til reformer og forbedringer er det tydeligvis veldig vanskelig å få det til å fungere slik som vi ønsker oss. Alle blir ikke tatt vare på, legger hun til.

Helseministeren er enig

Omsorgs- og helseminister Bjarne Håkon Hanssen er enig med Brundtland i at helsevesenet ikke fungerer slik det burde.

- Det som er problemet i Norge er at når man fordeler ansvaret for helse mellom kommune og stat, kan det på mange måter være lønnsomt for en kommune å ikke hjelpe pasienten. For da tar staten til slutt over når pasienten har blitt syk nok, sier Hanssen.

- Vi må lage et system der det å gjøre det rette for pasienten også er lønnsomt for kommune, sier helseministeren.

Lover ny helsereform

Hanssen lover at en ny helsereform vil endre systemet slik at kommunene ikke taper penger på å hjelpe pasientene.

- Et slikt system skal vi ha klart i løpet av neste stortingsperiode. Det trenger ikke å bli dyrt. Det handler bare om å bruke pengene på en riktig måte, sier Bjarne Håkon Hanssen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger