- Heller alene enn mindretallskoalisjon

- Heller en ettpartiregjering enn en flerpartiregjering som ikke har flertall i Stortinget, sier Carl I. Hagen om situasjonen etter høstens valg.

Carl I. Hagen
Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Carl I. Hagen mener det er bedre men en mindretallsregjering av ett parti enn av flere partier dersom valget til høsten skal gjøre det umulig med en flertallsregjering.

Hagen vil overfor NRK ikke konkretisere sin oppfatning. Han vil altså ikke si om han foretrekker en ren Arbeiderpartiregjering eller en ren Fremskrittpartiregjering framfor en flerpartiregjering dersom dette ikke er en regjering med flertall bak seg i Stortinget. Hagen sier at han presenterer en analyse og et prinsipp, og at det ikke er hans oppgave å konkretisere med navn på partier.

Fronter egen politikk

Carl I. Hagen kom med sin analyse på årsmøtet til Oslo Frp lørdag. Han sa at han deler partiledelsens oppfatning at det før valget er riktigst å konsentrere seg om å presentere partiets politikk, og at spørsmålet om eventuelle regjeringsforhandlinger med andre borgerlige partier må vente til etter at valgresultatet er klart.

Hagen sa at dersom valgresultatet åpner for det, er Fremskrittspartiet villig til å forhandle med andre borgerlige partier. Han mener at i en slik situasjon må partienes valgresultatet være avgjørende for hvor sterkt et parti skal være representert i en regjering.

- Vi kan ikke igjen oppleve som med Venstre at et parti med to stortingsrepresentanter skal kunne ha tre medlemmer i regjeringen, sa Hagen.

Video nsps_upload_2009_2_15_17_18_52_239.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Hør Hagens analyse i Nett-TV

Søke støtte i enkeltsaker

Hagen mener at dersom det ikke er mulig eller aktuelt med en flerpartiregjering som samtidig har flertall i Stortinget, vil en mindretallsregjering av ett parti ha større muligheter for å søke støtte hos forskjellige partier i Stortinget enn en mindretallsregjering av flere partier vil ha. En koalisjonsregjering, der kanskje ett av partiene, er klart større enn de andre, vil være bundet av samarbeidet og ikke i samme grad ha mulighet til å søke flertall sammen med andre partier.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger