Hopp til innhold

- Har respekt for Senterpartiet

Statsminister Jens Stoltenberg sier han har respekt for Senterpartiets beslutning om å trekke forslaget om en ny blasfemibestemmelse i straffeloven.

Jens Stoltenberg
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

- Jeg har respekt for Senterpartiets beslutning i denne saken, og jeg er glad for at vi nå kan gå videre i prosessen med å styrke ytringsfriheten i Norge, sier statsministeren til NRK.

Han bekrefter at regjeringen nå stanser arbeidet med en utvidelsen av hat-paragrafen.

Senterpartiet og regjeringen kunngjorde i morges at de trekker tilbake forslaget om en ny blasfemibestemmelse.

Les: - Vi gjorde en feil

- Regjeringen har hele tiden ønsket å styrke ytringsfriheten i arbeidet med ny straffelov. Derfor har regjeringen fremmet forslag om å fjerne blasfemiparagrafen. Etter Senterpartiets konklusjon i går vil regjeringen ikke lenger gå videre med den varslede presiseringen av den såkalte hatparagrafen, sier Stoltenberg.

Imponert over retretten

SV-leder Kristin Halvorsen sier hun er imponert over hvordan Liv Signe Navarsete avsluttet blasfemisaken.

– Jeg konstaterer at denne saken nå er ute av verden. Jeg er imponert over hvordan Liv Signe har håndtert situasjonen i morgentimene i dag, sa finansministeren og SV-lederen til NTB.

Hun vil ikke gå inn på hva slags kontakt det har vært mellom partilederne i regjeringens underutvalg, på hvilket tidspunkt saken er blitt drøftet eller om Navarsete er blitt utsatt for press.

Sponheim: Regjeringen svekket

Venstres leder Lars Sponheim sier til NRK at regjeringen er svekket etter håndteringen av denne saken.

- Det gjelder både i spørsmål om ytringsfriheten i denne sammenheng, men også det som har blitt ganske tydelig, nemlig at regjeringen sier det er en tid for debatt, altså debatt i regjering, så er det beslutning, og så er det en tid for å holde kjeft i det offentlige rom, sier Sponheim

Jensen: Fullendt farse

Fremskrittspartiets formann Siv Jensen mener Senterpartiet ikke hadde noe annet valg enn å trekke sitt forslag om ny rasismeparagraf.

- Det vi har sett de siste dagene er en fullendt farse fra regjeringens side, sier hun til NTB.

– Ytringsfriheten er en verdi som står ekstremt sterkt i vår del av verden. Norge bør ikke arbeide for å innskrenke mulighetene til religionskritikk. En slik innskrenkning er en trussel mot vår frihet, og som vi må slåss mot og ikke kapitulere overfor, understreker Jensen.

AKTUELT NÅ