Hopp til innhold

- Har ikke mål for hvor mange som må gå

Statoil har redusert arbeidsstokken med 8 prosent det siste året. Nå venter nye jobbkutt i selskapet, som skal spare mange milliarder i årene som kommer.

Konsernsjef Eldar Sætre i Statoil

Lavere inntekter og svekkede resultater gjør at det er sparekniven som gjelder i Statoil i årene som kommer.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Det kraftige fallet i oljeprisen siden i fjor sommer har ført til at det renner langt færre oljekroner inn i Statoils kasse enn det som har vært vanlig de siste årene.

I London fredag presenterte den nytilsatte konsernsjefen Eldar Sætre tallene for 4. kvartal. Driftsresultatet i selskapet falt med nesten 30 milliarder sammenlignet med 2014.

Kraftig reduserte inntekter gjør at kostnadskutt står øverst på agendaen til den nye konsernsjefen. Sparetiltakene skal økes med 30 prosent, og over 12 milliarder kroner skal spares hvert år fra og med 2016.

– Nedbemanninger en konsekvens

Men konsernsjef Eldar Sætre vil ikke si noe om hvor mange som må gå fra selskapet i tiden som kommer, og sier at de ansatte og tillitsvalgte skal være med på prosessene.

Jeg har ikke noe mål for det. Det er ikke den måten vi jobber på. Vi jobber med de fundamentale tingene, og nedbemanninger blir et resultat og en konsekvens av det, sier Sætre til NRK.

Han sier at det er umulig å tallfeste hvor mange som må gå.

Det er nå åtte prosent færre ansatte i selskapet enn for ett år siden, sa Sætre på dagens pressekonferanse i London.

Ansatte kritisk til at utbyttet ikke kuttes

Statoil varslet i dag at selskapet holder på utbyttepolitikken sin i årene som kommer, til tross for kraftig svekket kontantstrøm.

Statoil skriver i børsmeldingen at de vil benytte «fleksibilitet i porteføljen» for å kunne ha nok penger til å betale ut utbytte.

Selskapet forslår et utbytte på 1,80 kroner per aksje for fjerde kvartal 2014. På årsbasis vil det utgjøre 7,20 kroner.

– De kutter i antall ansatte, de kutter i pensjonene til folk, de lover lavere lønnsoppgjør, og de opprettholder utbytte til passive aksjonærer. Det er en skjevfordeling vi ikke syns noe om, sier Bjørn Asle Teige til E24. Han er hovedtillitsvalgt for YS i Statoil.

AKTUELT NÅ