- Han har satt rekord i helsekøer

Jens Stoltenberg og Siv Jensen i knallharde taklinger i NRKs valgdebatt.

JenS Stoltenberg og Siv Jensen
Foto: NRK

Frp-leder Siv Jensen og Ap-leder Jens Stoltenberg angrep hverandre i «statsministerduell» på NRK1s Velg09-sending i kveld.

Les også: Faller mest på ny partimåling

Utgangspunktet for debatten var hvordan landet vil forandres dersom Frp kommer til makten.

- Vi vil merke det via mer valgfrihet og strengere asylpolitikk, lavere skatter og avgifter og strengere kriminalpolitikk. Jens Stoltenberg har satt ny norsk rekord i asylsøkere, kriminalitet, helsekøer, antall uføre og bompenger. Det er imponerende, var en av Jensens anklager mot Stoltenberg.

Nett-TV: Se hele debatten

Bredside mot Frp

Statsministeren ble på sin side spurt av programleder Nina Owing hvordan Norge vil merke det dersom Frp kommer til makten:

- De vil styre samfunnet i en annen retning. Vi vil forsterke den norske modellen og velferdssamfunnet, mens de vil ha en mer amerikansk modell. Det første folk vil merke med noe i nærheten av Frp sin politikk, er at renten går kraftig opp, vi får større arbeidsledighet og problemer for industrien, sa han, og la til:

- Det som er spesielt med Frp er at de har uendelig mye mer penger enn alle andre partier. De bruker 50-60 milliarder kroner mer enn andre i sine budsjetter. De er for godt til å være sant å bruke 30 milliarder i skattelette og like mye på veier og sykehus. Det lar seg ikke gjennomføre.

- Hvis du om tre uker sitter som statsminister og skal forhandle om budsjett kommer du til å måtte velge mellom skattekutt og velferd, sa Stoltenberg

- Dette er jo så hult

Jensen svarte slik:

- Det kan like gjerne være et spørsmål om skattelette på den ene siden eller bistand, byråkrati og asylmottak på den andre, sa Jensen.

- Sannheten er at vi kan gi skattelette fordi vi går med enorme overskudd. Det vil være bra for de med lav inntekt og for næringslivet.

- Din utfordring er å fortelle hva du vil gjøre om du får færre penger inn i statskassen. Er det første du vil kutte helse og eldreomsorg, eller i bistand og byråkrati? I stedet for å investere i aksjer i utlandet skal vi investere i vårt eget folk og gi mer verdiskapning, sa Jensen

Hun kom også med en utfordring til Stoltenberg:

- Da vi lagde statsbudsjettet for inneværende år og finanskrisen var et faktum, foreslå vi å bruke 31 milliarder kroner mer. Det kalte du da uansvarlig. Men tre måneder senere økte dere budsjettet med 38 milliarder, og da var det helt greit. Dette er jo så hult!

- Får de andre med på noe

- Uansett hva vi foreslår legger dere 50-60 milliarder oppå. Dere overdosérer alltid, svarte statsministeren.

Owing ba Jensen kommentere at Frp vil ha problemer med å få med de andre borgerlige partiene på sine økonomiske forslag.

- Alle de andre borgelige partiene vil finne noe de er enige i. Det er ikke mulig å få dem med på alt, men i noe, sa Frp-partilederen.

- Det er ikke bare jeg som sier at det dere driver med er totalt uansvarlig. Det partiet dere har tenkt å sitte i regjering med, nemlig Høyre, kaller politikken deres for «casinoøkonomi». når dere møter virkelighetens verden skal dere forhandle med Høyre. Dere finner da penger til usosiale skattekutt, men ingenting til helse og skole, parerte Stoltenberg.

- Ikke for å være snille

Stoltenberg lover full sykehjemsdekning, og ble spurt av Owing om han vil privatisere mer innen eldre og sykehjem.

- Jeg mener at det private har en rolle å spille, slik det har i dag når det gjelder eldre, barnehage og skole. Det jeg er motstander av er en privatisering hvor vi får stykkpris og stoppeklokkementalitet, sa han og gikk til angrep på høyresidens ønske om mer privatisering i skolen:

- Jeg er ikke mot Steinerskoler eller Montesorri, men at svenske investorer skal drive skole i Norge for å tjene penger, slik som Jon Bauer-skolen. De kommer ikke hit for å være snille. Det er avkastning, marked og kommers jeg er imot, sa Stoltenberg.

Siv Jensen svarte slik:

- Det viktigste er hvilken skole vi tilbyr barna, og da er valgfrihet mye bedre enn ensretting. Det vi først og fremst må gjøre er å pusse opp skolene hele tiden. Det måtte en finanskrise til før du gjorde det.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger