NRK Meny
Normal

- Halvparten omskjærer døtrene

Det kommer nå oppsiktsvekkende opplysninger om omfanget av omskjæring på jentebarn som bor i Norge.

Foto: NRK

En helsearbeider med gode kontakter i innvandrermiljøene sier halvparten av foreldre som er fra land der omskjæring er utbredt, fortsetter denne praksisen etter at de er kommet til Norge.

Det vanlige er å sende døtrene til hjemlandet for omskjæring.

Se saken i nett-TV: Sender jentene til hjemlandet

Fortsatte kampen i Norge

Den somaliskfødte Suad Farah jobbet mot omskjæring da hun var jordmor i Mogadishu. Etter at hun kom til Norge som flyktning, fortsatte hun arbeidet.

I flere år har hun hatt kontakt med statsråd Karita Bekkemellem, og fungert som hennes rådgiver i spørsmål som har med omskjæring å gjøre.

Hun bruker mye tid på å reise rundt og informere forskjellige innvandrermiljøer om hva omskjæring er for noe. Derfor har hun god oversikt, og gode kontakter.

Sender barna hjem på ferie

Suad Farah kommer nå med oppsiktsvekkende opplysninger når det gjelder omfanget av omskjæring.

- Cirka halvparten av foreldrene med jentebarn i Norge som er fra land der omskjæring er utbredt, fortsetter tradisjonen i Norge. Det vanlige er å sende jentebarna til hjemlandet på ferie, og at omskjæring foregår der, sier Suad Farah til NRK.

 

 

Foto: NRK

Hun mener manglende informasjon fra norske myndigheter er årsaken til at mange fortsatt omskjærer døtrene, også etter at de er kommet til Norge.

- Svært alvorlig

Statsråd Karita Bekkemellem sier hun er imponert over at Suad Farah nå tør å fortelle det hun vet om omskjæring. Det hun forteller til NRK, har hun også fortalt statsråden.

- Hvis det er riktig at halvparten av foreldre som er fra land der omskjæring er utbredt, fortsetter denne skikken, er det svært alvorlig, sier Karita Bekkemellem til NRK.

Hun lover en omfattende tiltakspakke i løpet av året, mot omskjæring.

Et forskningsarbeide for å kartlegge omfanget av omskjæring skal også settes i gang.

 

 

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger