NRK Meny
Normal

- Gro kan bli tillagt stor vekt

NRKs økonomikommentator Steinar Mediaas mener Gro Harlem Brundtland kom godt fra sin opptreden i retten i dag, og at hennes vitnemål kan bli tillagt stor vekt av dommerne.

Gro Harlem Brundtland på vei inn i rettsalen 16.11. 2010.

Gro Harlem Brundtland forklarte seg i Oslo tingrett i dag.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Steinar Mediaas mener at tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland kastet nytt lys over saken mot Anders Talleraas og Magnus Stangeland.

- Tyngde og troverdighet

Steinar Mediaas

Steinar Mediaas er økonomikommentator i NRK.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

- Hun gjør det med stor tyngde og med stor troverdighet. Hun forteller i retten at hun det første halvåret som pensjonist hadde store inntekter fra foredrag hun hadde holdt, og at hun varslet Stortinget om dette. Da fikk hun høre at det ikke var nødvendig å betale tilbake noe, fordi det var andre som hadde tjent mye mer, seier Mediaas.

LES OGSÅ: - Visste ikke om noe inntektstak

LES OGSÅ: – Irritasjonen hennes kommer til å stige merkbart

Han mener at Brundtland i retten bekreftet at det har vært en løs ordning og en sjenerøs forvaltning av den. Mediaas er av den oppfatning at saken hennes er ganske lik saken til Magnus Stangeland.

Mediaas tror vitnemålet til Gro Harlem Brundtland kan bli tillagt stor vekt av dommerne. Hun bekreftet, sier han, at det var vanskelig å ofientere seg i regelverket rundt stortingspensjonene.

Han mener at den tidligere statsminsteren ga et inntrykk av at hun fortsatt har stålkontroll. Hun kom inn i rettssalen og tok plass i vitnestolen før dommeren kom inn, og det var like før hun overtok regien på det hele.

Sjekket rettigheter

Mediaas forteller at det ikke ble gitt noe svar på hvorfor Stangeland og Talleraas ble tiltalt, og ikke noen av de andre stortingsrepresentantene, som Gro Harlem Brundtland.

Gro Harlem Brundtland fortalte i retten at hun sjekket hvilke rettigheter hun hadde til stortingspensjon da hun sommeren 2003 var på et kort besøk på Stortinget. Her hadde hun en kort samtale med pensjonsstyrets sekretær Astrid Risnes.

LES OGSÅ: – På sin plass at gullpensjonen er fjernet

LES OGSÅ: Nøkkelvitne: Stortinget hadde ingen kontroll

Brundtland så for seg stortingspensjon i månedene fra han formelt sluttet i Verdens helseorganisasjon til hun gikk over på statsrådpensjon i 2004.

- Jeg hadde da ingen utsikter til inntekter, men fikk opplyst at tilfeldige inntekter, som foredragshonorar og bokinntekter, ikke skulle regnes med. Det var ingen som nevnte noe inntektstak i ordningen, og det ble understreket at det kun var snakk om inntekter som hadde en fast karakter som skulle telles med, sa den tidligere statsministeren.

Hun hevet pensjon noen få måneder i 2003 før hun i 2004 sa fra seg pensjonen fordi hun blant annet hadde fått et stipend som varte i to og en halv måned. etter å ha gått over inntektene, samt hvor mye hun hevet i pensjon, tilbød Brundtland seg å betale tilbake det hun hadde fått for mye.

LES OGSÅ: – Eg tenkte: «Kva no, Magnus?»

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger