NRK Meny
Normal

- Gråt, mitt elskede land

Haakon Lie trekkjer i boka si fram sin eigen foreldregenerasjons kvinner i argumentasjonen for billegare straum i Norge.

Haakon Lie

Haakon Lie er sterkt oppteken av energipolitikk.

Foto: NRK

”Haakon Lie er sint. Vi er knapt kommet inn terrassedøren til stuen, der et tungt klede er hengt opp for å hindre at varmen slipper ut, før han utålmodig gyver løs med en av sine store hjertesaker: Tilgang til rimelig strøm skal være en selvfølge i Norge.”

Slik skildrar forfattaren eit møte med 103-åringen.

Det er når jeg tenker på mors slit, at jeg blir så forbanna når miljøvernerne herjer og maser om at vi alle må spare på strømmen.

Haakon Lie

"Det er når jeg tenker på mors slit, at jeg blir så forbanna når miljøvernerne herjer og maser om at vi alle må spare på strømmen. Men det er jo strømmen som driver maskinene, og som gjør at husmødrene slipper å knekke ryggen over vaskebrettet. Elektrisiteten var det som løftet oss nordmenn ut av fattige kår," tordnar Lie i boka.

Les også: Haakon Lie fyller 103

Video nsps_upload_2008_9_22_12_7_8_147.JPG

Video: Haakon Lie fyller 103 og gir ut bok.

Vil ha atomkraft

Lie er sterkt oppteken av energipolitikk, og dreg fram sitt gamle standpunkt om at Norge burde satse på atomkraft, slik ein har gjort i nabolanda.

"Jeg innser selvsagt at spørsmålet om atomkraftverk i Norge nå er dødt i praktisk politikk."

"Men misnøyen kommer selvsagt når vi har kraftmangel samtidig som vi ikke bare er storeksportør av olje og gass, men også har store uutnyttede vannkraftressurser… Ferdig utarbeidede planer for kraftutbygging og bygging av småkraftverk i områder som ikke er vernet blir lagt i en skuff. Gamle anlegg blir ikke oppgradert.

Gråt, mitt elskede land!"

- Jeg klarer ikke å bruke opp pensjonen min

Lie legg lite imellom når han omtaler næringslivstoppar med millionløn og bonusar, særskilt i statseigde bedrifter:

"Vi har samlet opp og investert våre felles verdier i statsbedriftene. Pumping av dem til egen vinning er ran av norske skoler og sykehjem."

Han går også i rette med dei som har hevda at skyhøge lønningar faktisk er naudsynt for å rekruttere dei beste hovuda:

"Det private næringsliv får gjøre hvilke dumheter de vil, men staten må vise folkevett og moderasjon. Det er bare en myte at vi da ikke vil få kompetente ledere. Det finnes alltid høyt kompetente personer som tiltrekkes av ansvar og utfordringer."

"Hva skal de folka med så mye penger? Jeg klarer ikke å bruke opp pensjonen min, jeg. De har millioner i inntekter fra før, og så tusker de til seg nye hundretusener og millioner."

Ros til Røkke

Finansmannen Kjell Inge Røkke har han derimot lite å utsetje på, trass i både milliardformue og enorme hyttepalass:

"Ja, for den gutten får til noe. Han Andrew Furuseth, fagforeningsmannen i Amerika, som er ett av mine idealer, han sa at vi er skapt i Skaperens bilde, og da er vi her for å skape. Røkke oppfyller akkurat dette – vi er her for å skape."

Haakon Lie fyller 103

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger