- Glad finanskrisen ikke kom det første året jeg var finansminister

– Det trengs erfaring og godt samarbeid for å kunne ta de rette valgene i en slik situasjon, sa finansminister Kristin Halvorsen da regjeringen presenterte i dag sitt politiske regnskap.

Liv Signe Navarsete, Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

I en «murstein» av en rapport pekte regjeringen på løfter de har innfridd i løpet av sine fire år med makten.

– Vi har fulgt opp målsettinger på en god måte og gjort det vi sa vi skulle gjøre, sier statsminister Jens Stoltenberg.

– På noen områder har vi overoppfylt løftene, på andre områder har vi gjort akkurat det vi sa, og så er det noen punkter vi må jobbe med.

– Politikk er ikke høydehopp

Til tross for at løftet om full barnehagedekning verken er overoppfylt eller innfridd akkurat slik regjeringen lovet i Soria Moria-erklæringen, vil Stoltenberg ikke høre snakk om et løftebrudd.

– 99 prosent av dem som ønsker barnehageplass og har søkt innen tidsfristen, får det. Da kan man ikke si at vi har brutt løftet.

– Politikk er ikke en form for idrettskonkurranse eller høydehopp. Det er ikke slik at hvis du river på en høyde, får du null poeng, sier Stoltenberg.

Finansminister Kristin Halvorsen, som i valgkampen før forrige stortingsvalg hevdet at hun ville trekke seg hvis det ikke ble full barnehagedekning innen to år, er også svært fornøyd med egen regjerings innsats på dette området.

– Jeg er mest stolt over barnehagene, slår hun fast.

– Jeg hadde aldri sett et regjeringsnotat

Som finansminister fikk hun en av de mest prestisjetunge statsrådspostene til tross for at regjeringstilværelsen var en ny og ukjent verden.

– Jeg hadde aldri sett et regjeringsnotat, hadde aldri forholdt meg til et embetsverk og hadde ikke vært hos Kongen i statsråd, sier hun.

– Så når finanskrisen først skulle komme, er jeg glad den ikke skjedde det første året jeg var finansminister. Det trengs erfaring og godt samarbeid for å ta de riktige valgene i en slik situasjon, peker hun på.

Klima er et annet område regjeringen er svært fornøyd med seg selv på.

Til tross for at Arbeiderpartiet fikk kritikk og ble betegnet som et «dårlig miljøvalg» da partiet på sitt landsmøte vedtok å utsette avgjørelsen om leteboring utenfor Lofoten til Senja, mener Ap-leder og statsminister Jens Stoltenberg at regjeringen kan slå seg på brystet når det gjelder miljøpolitikken.

– Vi har verdens mest ambisiøse klimamål, og dem følger vi opp, slår han fast.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT