Myndighetene i Norge, Danmark, Sverige og Tyskland er satt i beredskap etter at to svaner er døde av fugleinfluensaviruset.
Svanene ble funnet på den tyske øya Rügen i går kveld.
Hastemøte
Risikoen for at villfugler skal bringe med seg fugleinfluensa til Norge har økt betraktelig etter de siste dagers funn.
- Det har skjedd en del enringer i risikobildet det siste døgnet som nå gjør at sjansen for at smitten når Norge, har økt, sier direktør Roar Gudding ved Veterinærinstituttet.
På grunn av den nye smitte-risokoen, hadde Veterinærinstituttet i ettermiddag et beredskapsmøte, sammen med Mattilsynet, Nasjonalt folkehelseinstitutt og Sosial- og helsedirektoratet.
Etter møtet var direktør Joakim Lystad i Mattilsynet nøye med å understreke at det ikke er noen økt fare for at mennesker skal smittes.
- Dette er en dyresykdom og helsemyndighetene sier man må ha nær kontakt med smittet fugl for å risikere smitte, sa Lystad.

Hovedkontoret til Mattilsynet i Oslo som er den operative enheten når det gjelder tiltak mot fugleinfluensa. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX
Mattilsynet beroliger likevel publikum, og sier at fugleinfluensa er en dyresjukdom som i sjeldne tilfeller kan overføres til mennesker.
- Det er viktig å huske at fugleinfluensaen først og fremst rammer dyr og ikke mennesker, sier Bjørn Næss som er nestleder i Vitenskapskomiteen for matsikkerhet.
- Ikke kritisk
- Situasjonen er ikke kritisk. Jeg føler at vi har god kontroll, og det er ingen grunn til at folk skal være bekymret, sier direktør for helse og hygiene i Mattilsynet, Stein Ivar Ormsettrø.
Folkehelsemyndighetene sier at mennesker må være i svært tett kontakt med en smittet fugl for å risikere smitte.
Tilsynet peker også på at det i Norge er et mye sterkere skille mellom villfugl og fjørfe enn i Asia. Det er også mye mindre kontakt mellom fjørfe og mennesker i Norge enn i Asia.
Meld fra
Dersom publikum finner unormale mengder død fugl, oppfordres de til å melde fra til Mattilsynets distriktskontorer på 06040 så raskt som mulig.
Publikum skal ikke selv håndtere sjuke eller døde dyr, sier Mattilsynet i beredskapsplanen.
Den inneholder fire hovedpunkter:
* Økt overvåking – spesielt av villfugl. Døde fugler vil bli fortløpende analysert av Veterinærinstituttet.
* Forsterket forebygging, blant annet ved forbud mot utegående fjærfe i fylkene Oslo, Akershus, Østfold, Vestfold, Hedmark, Oppland, Buskerud og Rogaland.
* Fortsatt forberedelse til bekjemping.
* Tett samarbeid med folkehelsemyndighetene.
Kjæledyr
Det er ingen grunn til å bekymre seg for egne kjæledyr som katter og hunder. De må ikke holdes innendørs.
Bare hvis det blir et større utbrudd blant villfugl i et nærmere avgrenset område, kan det teoretisk være grunn til en viss bekymring.