NRK Meny
Normal

- Frp best på asylpolitikk

Fremskrittspartiet har den mest populære asyl- og flyktningpolitikken. Men Arbeiderpartiet får uttelling for sin innstramming.

Hvilket part fører den beste asyl-og flyktningepolitikken
Foto: NRK

I en meningsmåling Norstat har gjort for NRK, sier 23 % at Frp fører den beste asyl- og flyktningpolitikken. Men Ap ligger rett etter med en oppslutning på 20 %.

Kvinner for Ap og SV

I rangeringen av asyl- og flyktningpolitikken er det stor forskjell på kjønnene.

28 % av mennene støtter Frp, men bare 18 % av kvinnene.

Kvinner er mer tilbøyelig til å støtte Ap (19 %), og også SV har større oppslutning blant kvinner (11 %) enn blant menn (7%) når det gjelder asyl- og flyktningepolitikken.

Per-Willy Amundsen

Innvandringspolitisk talsmann Per-Willy Amundsen i Frp.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

- Vil hindre misbruk

Frps innvandringspolitiske talsperson Per-Willy T. Amundsen sier til nrknyheter.no at denne målingen bekrefter tilbakemeldinger han får fra folk rundt i landet om at hans parti har størst tillit på dette området:

- Frp er det eneste partiet som tør å ta opp de vanskelige sidene ved asyl- og flyktningepolitikken. Folk flest skjønner at det er for mange som misbruker systemet, og vi er villige til å sette inn tiltak for å hindre misbruk.

- Et hav av forskjell

Etter regjeringens innstramming i asylpolitikken har Arbeiderpartiet blitt beskyldt for å nærme seg Fremskrittspartiet - for å stanse velgerflukten fra Ap til Frp.

Men statsminister Jens Stoltenberg avviser at dette er grunnen til at Arbeiderpartiet nå haler inn på Frp i popularitet i asyl- og flyktningpolitikken:

- Det er et hav av forskjell mellom Arbeiderpartiets og Fremskrittspartiets asylpolitikk - de skiller seg fra oss på viktige områder, sier Stoltenberg.

Jens Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg.

Foto: Rick GERSHON / AFP

- Frp vil bryte med internasjonale konvensjoner, de vil undergrave muligheter for asyl til dem som trenger det og de har en mye svakere politikk når det gjelder integrering, arbeid og bygging av holdninger til asylsøkere og flyktninger.

Men Stoltenberg er glad for at Arbeiderpartiet skårer nesten like høyt som Frp:

- Disse tallene er et uttrykk for støtte i befolkningen til den politikk regjeringen og Arbeiderpartiet står for.

Populær blant lavt utdannete

Mens Arbeiderpartiets asyl- og flyktningpolitikk har en jevn oppslutning i alle utdanningskategorier, øker støtten til Frp jo lavere utdanning man har.

Bare 10 % av dem med høy utdanning støtter Frp på dette området, mens hele 33 % av dem som kun har grunnskole mener Frp fører den beste asyl- og flyktningpolitkken.

- Dette er egentlig ikke overraskende, og gjenspeiler vår folkelighet. De som har høyere utdanning, velger den politiske korrekthet hos eliten, sier Amundsen.

Frp skårer også høyt blant vestlendinger og folk utenfor byene, men lavt i Oslo.

- Vi blir møtt med at det er flest innvandrere i Oslo, men det er jo ute i distriktene og i mindre kommuner asylmottakene ligger. Det er der de får belastningene, sier Amundsen.

H, KrF og Ap nær Frp

Både blant Høyres, Kristelig Folkepartis og Arbeiderpartiets velgere er det et stort mindretall som mener at Frp fører enn bedre asyl- og flyktningepolitikk enn det deres eget parti gjør (om lag 17 % i alle de tre partiene).

Tilsvarende er det store mindretall blant Senterpartiets (25 %) og Venstres (17 %) velgere som heller vil støtte Arbeiderpartiets asyl- og flyktningpolitikk.

På de to ytterfløyene, i Frp og i SV, er velgerne derimot såre fornøyd med eget partis politikk på dette området.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger