NRK Meny
Normal

- Frikanalen blir amatør-tv

Frivillige organisasjoner skal styre innholdet på den nye tv-kanalen Frikanalen som fikk rikstv-konsesjon før helga. Medieforsker Erling Sivertsen tror ikke Frikanalen overlever lenge.

Styreleder i Frikanalen Ernst Larsen (tv.) og daglig leder Finn H. Andreassen (th.)
Foto: Jan Schwencke/Frikanalen.no

- Jeg redd dette først og fremst blir amatør-tv, og jeg er litt skeptisk til å bruke en av kanalene i riks-tv til dette, uten å spørre abonentene om de er interesserte, sier Sivertsen.

Samtidig tror han ikke folk flest er skikka til å jobbe som journalister. Derfor kommer ikke folk til å se på, tror han.

- Frikanalen undergraver helt klart redaktøren sin viktige rolle, og det undergraver også journalistens samfunnsrolle, for journalistikk er ikke noe som alle kan drive med. Det krever en kompetanse, og kunnskap som ikke er likt fordelt ute i befolkningen.

En "alltid tv-aksjon"-kanal? 

Kanalen kan ikke ha reklame, og derfor tror Sivertsen tv-eksperimentet blir kortvarig.

- Alle erfaringer viser at det fungerer en stund, så slutter det å fungere blant anna på grunn av dårlig økonomi.

Men selv om mange av organisasjonene som kommer til å sende er vant med å be om penger, blir ikke det aktuelt for frikanalen, forteller styrelederen i selskapet, Ernst Larsen.

- I vårt regelverk står det at det ikke er lov å drive reklame, og heller ikke tv-tigging, som enkelte driver med. Det må kun være unntak. For eksempel hvis det skjer en nasjonal eller internasjonal krise.

- Som Youtube på TV.

Frikanalen skal ha sin første sending 1.september og blir finansiert av staten. Ernst Larsen, som er styreleder i Frikanalen, sier at hvem som helst med et kamera og redigeringsutstyr kan få sendetid.

- Den blir åpen både for organisasjoner og private som ønsker å lage fjernsyn.

I teorien kan altså både religiøse-, nynazistiske og subjektive budskap komme ut på eteren. Det er den enkelte som sender som har redaktøransvaret.

- Det blir en slags TVs svar på Youtube, forklarer larsen.

Bra med fritt spillerom

Christian Thon

En av dem som skal lage tv-program til Frikanalen er 17 år gamle Christian Thon fra Sarpsborg. Han er svaksynt og skal lage tv-humor for Blindeforbundet slik at folk får se hvordan blinde og svaksynte har det i hverdagen.

- For eksempel har NSB en sånn fin trykkfølsom skjerm for å bestille billetter, og når du er synshemma og kommer borti med nesa så begynner du å bestille. Det er sånne småting som kan være litt humoristiske.

Se Christians utfordringer i hverdagen

Thon synes Frikanalen er et bra tv-alternativ siden det ikke jobber noen journalister der.

- Da kan du gi et budskap uten at det er en mellommann som legger til eller fjerner noe. Du har til en viss grad fritt spillerom.

Styreleder Larsen er enig.

- Frikanalen kommer til å bli det største medie- og demokratiseringseksperimentet som er gjennomført på lenge i Norge. Hvem som helst kan komme på lufta med det innholdet han eller hun ønsker å sende ut til folket uten å bli filtrert av en redaksjon.  

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger