- Frekt å kutte attføringen

- Regjeringens kutt i attføringen tvinger unge funksjonshemmede på sosialen, mener Norges Handikapforbund.

Eilin Reinaas, leder i Norges Handikapforbund
Foto: Inger Lise Uhnger / NRK

Bare rundt 45 prosent av landets funksjonshemmede er i arbeid. 
Forskning viser at høy utdanning gjør dem mer attraktive på arbeidsmarkedet , og mange satser på utdanning for å klare å få seg en jobb.

 

Etter endt utdanning er det vanlig å få attføringspenger mens de er jobbsøkere. Men i statsbudsjettet foreslår regjeringen å kutte denne perioden fra et halvt år til tre måneder. 

- Dette er frekt

Men det kan ta lang tid for funksjonshemmede å finne seg jobb, mener Eilin Reinaas som er leder i Norges Handikapforbund.

- Vi må lete etter arbeidsplasser som er tilgjengelig fysisk og så må vi finne en arbeidsgiver som tør å ansette oss.
Dette er frekt, og jeg synes ikke det står i stil til noe av det de har sagt de om at vil oppnå et inkluderende arbeidsliv, tordner Reinaas.

- Skal ikke svi

Arbeids og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen, sier det er viktig å få flere funksjonshemmede i jobb og at hensikten med kuttet er å presse NAV og arbeidsgiverne til å skaffe flere funksjonshemmede arbeid.

- Min ambisjon er at det ikke skal svi økonomisk, tvert i mot - de skal komme raskere i jobb og sånn sett komme bedre ut økonomisk, sier Hansen som lover at han vil se på saken på nytt hvis mange blir rammet. 

- Havner på sosialen

Eilin Reinaas er bekymret for konsekvensene av kuttet i stønaden:
- De ser på oss som en ressurs, men de gjør ikke det som skal til for å få oss ut i arbeid. Konsekvensen er at vi havner på sosialen midt i en slik søknadsprosess.

 

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger