- Flomvernet kan svekkes

Blir det strengere regler for hvor mye vann det skal være i kraftmagasinene, kan flomvernet bli dårligere, mener produktsjef i Statkraft, Jon Ulrik Håheim.

Numedalslågen

Mange vil huske den flomstore Numedalslågen og flomberedskapen i Kongsberg i sommer, men elva kunna vært enda større om ikke kraftmagasinene hadde tatt unna vann.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

I fjellene våre ligger det 251 kraftmagasiner.

Her blir vannet lagret for å bli til strøm, men det er regler for hvor mye vann som kan brukes og hvor fulle magasinene kan være til enhver tid.

Skal fornyes

Konsesjonene skal fornyes etter 30 år.

Det er Norges vassdrags- og energidirektorat, NVE, som reviderer konsesjonene. Det er dette arbeidet de skal i gang med nå.

- Og det blir nok strengere regulering i mange kraftmagasin, sier direktør for konsesjon og tilsyn i NVE, Bjørn Vold.

- Det er nødvendig med strengere restriksjoner, mener Vold, men samtidig er både han og andre oppmerksomme på at dette kan svekke flomberedskapen, som også er viktig for NVE.

- Større flommer

Blant annet Statkraft, som eier mange av magasinene, frykter strengere reguleringer.

Nylig var det igjen flom på Østlandet. Numedalslågen flommet over sine bredder.

- Men Lågen ville ha vært enda større hvis ikke kraftmagasinene hadde vært brukt til å ta unna det vannet de KUNNE ta, sier produksjonssjef i Statkraft, Jon Ulrik Håheim.

- For å fungere som flomvern, må magasinene også ha plass til vannet - og da må de kunne tappe ned på forhånd, forklarer han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger