- Flere kommer til å hoppe av

– Vi har kontakt med mange diplomater, og vet at det er flere som kommer til å hoppe av i protest mot det iranske regimet, sier leder for Norsk-iransk støttekomité.

Rahman Saki talsmann for norsk-iransk støttekomité

Rahman Saki, leder i Norsk-iransk støttekomité, tror flere iranske diplomater vil komme til å hoppe av i tiden fremover.

Foto: Guro Langehaug Grønn / NRK

I kveld ble det kjent at en diplomat ved den iranske ambassaden i Brussel har hoppet av og vil søke asyl i Norge.

Dette er den tredje iranske diplomaten i Europa som i løpet av kort tid som har valgt å forlate jobben sin i protest mot det iranske regimet.

Rahman Saki, leder i Norsk-iransk Støttekomité, mener bestemt at flere kommer til å hoppe av.

– Det kommer bare til å bli flere og flere. Vi har kontakt med mange diplomater, sier Saki.

Slutter seg til «Den grønne ambassade»

Mohammad Reza Heydari

Mohammed Reza Heydari sa i januar opp stillingen sin om konsul ved den iranske ambassaden i Norge protest mot brudd på menneskerettigheter og undertrykkelse i Iran.

Foto: NRK

Saki forteller om «Den grønne ambassaden» som han betegner som en bevegelse som jobber for å få flere diplomater til å hoppe av i protest mot den iranske regimet.

Det er han selv og den tidligere avhopperen i Norge, Mohammed Reza Heydari, som leder denne bevegelsen.

– Vi er diplomater som er grønne og tilhengere av den grønne bevegelsen. Vi tar kontakt med iranske diplomater og ber dem komme seg ut av ambassaden i protest mot det iranske regimet. Så langt har tre personer sluttet seg til bevegelsen, men det vil bli flere, sier Saki.

– Mottok trusler

Den 47 år gamle iranske diplomaten i Brussel hadde jobbet for iranske UD i 23 år, blant annet i Senegal, Frankrike og Belgia.

Saki forteller at Haydari hadde kontakt med diplomaten i Brussel før han forlot jobben sin.

– Iranske myndigheter avslørte at han hadde kontakt med Heydari. Da fikk han problemer og mottok en trussel fra en iransk agent om at han og familien kunne bli skadet hvis han hoppet av, forteller Saki.

Arild Humlen

Advokat Arild Humlen forteller at hans klient følte seg tvunget til å søke asyl i et annet land enn Brussel.

Foto: NRK

Haydari sier til Aftenposten.no at diplomaten nå er hos han.

- Han er her hos meg. Han samarbeidet med meg og fikk sparken fra ambassaden i Brussel på fredag. Jeg ba ham komme hit, sier Heydari.

Diplomatens advokat, Arild Humlen, sier det ikke er tilfeldig at mannen søkte asyl i Norge.

– Jeg har blitt orientert om at han følte seg tvunget til å hoppe av, og av sikkerhetsgrunner tvunget til å søke asyl i et annet land enn det landet han var stasjonert i. Han valgte Norge fordi han oppfatter det som et land hvor han kan oppnå tilstrekkelig trygghet, sier Humlen.

Opposisjon

Justisdepartementet vil ikke kommentere saken om den iranske Brussel-diplomaten, og kan verken bekrefte eller avkrefte at han søker asyl i Norge.

Heller ikke Utenriksdepartementet eller Utlendingsdirektoratet vil kommentere saken.

I helgen ble det kjent at en iraner har søkt politisk asyl i Finland etter at han hoppet av som diplomat ved den iranske ambassaden i Helsingfors. Han opplyste at han hoppet av i protest mot det iranske regimet. Diplomaten tilhører den grønne opposisjonsbevegelsen i Iran.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger