NRK Meny
Normal

- Flere i Vegvesenet må gå

Hele den sittende ledelsen i Vegvesenet må gå slik at granskningsutvalget får gjøre jobben sin. Det mener flere fagfolk NRK har snakket med.

Hanekleivtunnelen

Fagfolk mener flere i Vegvesenet bør gå etter Hanekleiv-ulykken.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Til nå har bare vegdirektør Olav Søfteland trukket seg, men hele ledelsen er ansvarlig, sier pensjonert ingeniørgeolog i Vegdirektoratet, Bjørn Helge Klüver:

- Det er spesielt ledelsen på teknologiavdelingen og utbyggingsavdelingen jeg tenker på, sier han.

 

Hele ledelsen ansvarlig

- Hvorfor er det viktig for deg at også de går?

- Det er fordi svært mange fagfolk, som meg, har opplyst i mange, mange år om hvordan slike tunnel-prosjekter som har vært aktuelle den siste tiden, burde organiseres. Vi har ikke fått gehør for det. Hvis vi hadde fått gjennomslag, så er jeg ganske sikker på at vi ikke hadde hatt en Hanekleiv-ulykke.

Får støtte

Pensjonert ingeniørgeolog, Bjørn Helge Klüver, bekrefter at det NRK har fått vite er en utbredt holdning blant fagfolk i Vegvesenet, nemlig at resten av ledelsen må trekke samme konklusjon som vegdirektøren da det ble kjent at etaten skal granskes:

- Jeg er inneforstått med at jeg ikke kan være vegdirektør når dette skal foregå, sa Olav Søfteland på en pressekonferanse i går ettermiddag.

Olav Søfteland

Vegdirektør Olav Søfteland ba om umiddelbar permisjon da rapporten om ulykken i Hanekleiv-tunnelen ble offentliggjort.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

Klüver og de andre fagfolkene mener Lars Aksnes, øverste sjef for alle utbygginger, må gå. Det samme gjelder direktøren for teknologiavdelingen, Helen Riddervold.

Geologene frykter at topplederne vil kunne stikke kjepper i hjulene for granskningen:

- Det kan jo godt skje, og det kan godt hende at de har gode motiver for å gjøre noe sånt, sier han.

- Har de mye å forsvare?

- De har mye å forsvare, ja, sier han.

Straffekultur

Av flere fagfolk som jobber og har jobbet i Vegvesenet, er det bare Klüver vil stå fram med navn. Det råder en straffekultur i Vegvesenet, hevder han

- Det er jo ganske enkelt det at man vil bli veldig lite populær. Det man ser er vel at man blir satt på sidelinja hvis man sier fra, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger