Hopp til innhold

- Ikke her de viktigste slagene står

- Det er ikke på Facebook eller Twitter de viktigste slagene står. Om to år tror jeg vi er opptatt av helt andre ting, sier medieviter Anders Fagerjord.

Facebook og Twitter, Haiti

- Å bli medlem av en Facebook-gruppe forandrer ikke nødvendigvis verden.

Leder i Rød Ungdom, Mari Eifring er enig i det, men det er en arena for å nå de uorganiserte.

- Noen føler nok at de har gjort sitt, når de har meldt seg inn i en Facebook-gruppe. Men sosiale medier gir oss også muligheten til å nå alle de som ikke er medlem av et politisk parti, sier Eifring.

Rød Ungdom brukte for eksempel Facebook til å kalle inn til antikrigsdemonstrasjon under president Barack Obamas Norges-besøk i desember. Det var de ikke alene om .

Nei til lekser

Mari Eifring, leder i Rød Ungdom

Mari Eifring, leder i Rød Ungdom

Foto: ErlendAas / Scanpix

Hun peker også på at Facebook kan være et sted for meninger som få politiske partier har på sitt program.

Rød Ungdom er mot lekser. Det er også 42.674 Facebook-brukere. De ønsker seg heller én time lengre skoledag. 29.275 «støtter lege Ståle Fredriksen som mener at lekser er overgrep mot barn».

Ola Skaalvik Elvevoll er leder i Natur og Ungdom. Han tror ikke nødvendigvis at det er så mange nye medlemmer å verve på Facebook, men det er likevel en viktig arena.

- Vi sto for eksempel bak gruppen «Månedskort til 200 kroner!» Den fikk over 18.000 medlemmer og stor gjennomslagskraft, sier Elvevoll.

- Få kroppen til å flytte seg

Medieviter Anders Fagerjord ved Universitetet i Oslo har tro på at de sosiale mediene har stor mobiliserende effekt. - Men å få folk til å foreta seg noe, ta kroppen sin med seg og gå ut i samfunnet, er et langt skritt, sier han.

Han mener andre arenaer på nettet er langt viktigere, og nevner nettstedet Organizing for America som et eksempel.

- De som er medlemmer her, blir invitert til fester og møter i nabolaget. De blir bedt om å ta ti telefonsamtaler hver, for å vinne folk for forskjellige saker, som Barack Obamas helsereform, forteller Fagerjord.

- Snakker for menigheten

- Jeg tror ikke at å delta i diskusjoner på nettet gjør deg spesielt politisk bevisst. Jeg tror det forsterker en overbevisning du allerede har, sier Anders Fagerjord.

- Jeg tror ikke at for eksempel Siv Jensen i Frp får folk til å forandre politisk ståsted gjennom deltakelse i debatter på Facebook eller Twitter. Jeg tror hun i stor grad snakker for menigheten, sier Fagerjord.

Arena for gode hensikter

Det er lett å delta på de sosiale mediene. Det koster ingenting å bli medlem av en Facebook-gruppe.

- Det er blitt alle gode hensikters arena, helt uten forpliktelser, sier medieviteren.

Du behøver ikke verken flytte kroppen din eller betale penger for å bli medlem av gruppen «Gi 200 kroner til Haiti».

AKTUELT NÅ