- Ett SOS-nummer for barn

 - Du kan bestille pizza på ett nummer landet rundt, nå er det på tide at barn i akutt nød får en egen alarmtelefon, mener barneombud Reidar Hjermann.

Mobil

Barneombudet ønsker ett nødnummer for barn i krise.

Foto: Konterud, Roy / SCANPIX

Telefonen må være gratis og bemannet hele døgnet, heter det i en rapport som Barneombudet har sendt til to departementer i dag. 

Målet med alarmtelefonen er å gjøre det enklere for barn, unge og voksne å komme i kontakt med noen som kan hjelpe når de har det vanskelig eller har bekymringer for barn.

Vi får daglig meldinger fra barn som har det vondt. En alarmtelefon vil være en stor hjelp for barn som utsettes for vold, trusler om vold, seksuelle overgrep, krenkelser eller nedverdigende ord og handlinger.

Reidar Hjermann, barneombud

 I rapporten som Barneombudet har sendt til Justis- og politidepartementet og Barne- og likestillingsdepartementet vises det til et lignende tilbud på Island.

- Her er det nasjonale nødnummeret knyttet direkte til en egen alarmtelefon for barn, sier Hjermann, men han legger til at det kan tenkes mange måter å organisere et slikt tilbud.

Barneombud Reidar Hjermann

Barneombud Reidar Hjermann.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Enkelt å huske

- Det viktigste er at ett nummer er enkelt å huske. Telefonen bør også være tilgjengelig for både barn og voksne, påpeker Hjermann.

Den bør være gratis og døgnåpen. Driften bør være knyttet til en offentlig instans regionalt eller nasjonalt.

- En slik telefon må absolutt ha ansatte med faglig kompetanse, sier Barneombudet i rapporten.

 

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger