Hopp til innhold

– Et tidels sekund fra å skyte Behring Breivik

Da Beredskapstroppen kom til Utøya var de under et sekund fra å skyte Anders Behring Breivik (32).

Video Her stormer politiet Utøya

SE DE DRAMATISKE BILDENE: Her stormer politiet Utøya.

Grunnen var at 32-åringens bekledning kunne tyde på at han hadde sprengstoff på kroppen, opplyser kilder i politiet til NRK.no.

De nye opplysningen tyder på at pågripelsen av den 32 år gamle massedrapsmannen på Utøya fredag kveld var langt mer dramatisk enn det som først er antydet.

Fra beredskapstroppen gikk i land til Behring Breivik var pågrepet gikk det to minutter.

Det har til nå ikke vært kjent hvor på øya han ble tatt, men NRK kjenner til at pågripelsen skjedde i et ulendt skogsområde.

Bakgrunn: Slik jobber Beredskapstroppen i Oslo

Slik skjedde pågripelsen

Behring Breivik kom gående mot politiet med armene ut mot siden for å vise at han var ubevæpnet. Selv om han fikk ettertrykkelig beskjed om å stanse, gikk han videre.

Les også: Han forberedte terror i ni år

Delta er nær ved å skyte ham da en av polititjenestemennene i siste sekund ser at Behring Breiviks vest med stor sannsynlighet ikke er fylt med sprengstoff.

Poltiet har tidligere vært sparsomme med detaljer rundt pågripelsen på Utøya.

Onsdag holdt politiet i Buskerud en pressekonferanse om politiaksjonen.

Her bekreftet innsatsleder i Nordre Buskerud, Håvard gåsbakk at to politibetjenter fra Buskreud og åtte mann fra Beredskapstroppen, fikk motorproblemer med politibåten underveis til øya.

– Flere båter kom til for å varsle om hva som skjedde. Vi tok da over to hurtiggående skjærgårdsjeeper. Vi fortsatte mot øya. Den ene båten med en enhet fra beredskapstroppen hadde nok større motor enn den vi var i, for den kom raskere til Utøya. Vi så det som mest naturlig å kjøre mot brygga, fordi der visste vi at vi ville komme oss inn med båtene, sier Gåsbakk.

Har du tips om denne saken? Kontakt NRK

Så nedslag i vannet

Da det første teamet fra Beredskapstroppen kom frem, møter de mange ungdommer.

De peker nordover på øya, og sier gjerningsmannen er der. Da iverksetter teamet med en gang en operasjon for å ta gjerningsmannen.

– Det er jo vår taktikk i slike situasjoner. Når vi nærmer oss cirka ett minutt etterpå ser vi at det skytes på sydspissen av øya. Vi ser nedslag i vannet og hører smell hele tiden. Vi løper umiddelbart mot sydspissen. Når vi nærmer oss, det er jo en 300-350 meter å løpe, begynner vi å bruke stemmen, forklarte Gåsbakk.

Han forteller at politiet roper «bevæpnet politi» mens de løper for å få oppmerksomhet.

– Vi tar oss gjennom tett kratt. Det er vanskelig å få oversikt. Etter hvert kommer vi inn i mer skogsterreng. Brått står gjerningsmannen foran oss med hendene hevet over hodet. Han blir da pågrepet på vanlig måte, sier innsatslederen.

– Kastet våpenet

Utøya

TRAGEDIE: Skadde ungdommer fraktes vekk fra AUF's leir på Utøya etter å ha blitt reddet fra øya.

Foto: Edvardsen, Morten / Scanpix

Ifølge politiet lå våpenet cirka 15 meter bak Behring Breivik da han ble pågrepet.

– Det som skjedde videre var at en mann fra Beredskapstroppen ble sittende for å ha kontroll på gjerningsmannen. De andre startet umiddelbart livreddende førstehjelp. Jeg tok meg etter hvert tilbake til brygga og ble innsatsleder, forklarer han.

Ifølge politiet hadde aksjonsleder for innsatstroppen da kommet, og hadde i samme øyeblikk sendt ut patruljer for å finne ut om det var flere gjerningsmenn på øya.

– Hele tiden når det kom politimenn til øya ble de sendt ut for å drive livreddende førstehjelp, sier Gåsbakk.

Frivillige mannskaper kom inn til brygga.

De plukket med seg folk, og kjørte dem inn på fastlandet, ifølge politiet.

Beredskapstroppen: – Våre tanker er hos de pårørende

Pågripelsen minutt for minutt:

  • 17.30: Oslo-politiet blir varslet om skuddene på Utøya.
  • 17.38: Beredskapstroppen i Oslo samles og kjører i bil mot Utøya.
  • 18.09: Delta er framme ved fastlandssiden klokken, men må vente på båt som kan ta dem over til øya.
  • 18.27: Pågripelse. To minutter etter at Beredskapstroppen kommer i land på Utøya pågripes Behring Breivik. Politiet beslaglegger da en maskinpistol, i tillegg til et annet håndvåpen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ