- Et hylekor av gamle menn

 - Nå reiser alle de gamle mennene seg opp og hyler i kor. Noen av reaksjonene på Gerd-Liv Vallas bok er ondsinnede, mener hodejeger.

Tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

 Elin Ørjasæter er bedriftsrådgiver og leder-utvikler. Da det stormet som verst rundt den tidligere LO-lederen, var hun Gerd-Liv Vallas rådgiver.

Nå reagerer hun kraftig på noen av reaksjonene etter at Vallas bok "Prosessen" kom ut.

  Hør den opprørte hodejegeren i Politisk kvarter

- Den måten psykologi, lederstil og jus er blitt sauset sammen i denne saken er jo helt spesiell. Det tror jeg aldri hadde rammet en mannlig leder, sier Elin Ørjasæter.

Ingen innlevelse

Det er de politiske kommentatorene i de største avisene hodejegeren har reagert sterkest på.

Noen av reaksjonene er direkte ondsinnede. De gamle mennene har reist seg til et unisont hylekor, de føler seg tråkket på tærne.

Elin Ørjasæter
Elin Ørjasæter

Elin Ørjasæter

Foto: NRK

Hun mener at mange av dem som har uttalt seg om boka "Prosessen" de siste dagene, mangler empati overfor et menneske som i lang tid har levd med tidenes mediejakt.

- VG kaller boka "en blodstyrtning og et hevntokt". Aftenposten sier den er "sterk, god, ærlig og usedvanlig brutal" og Dagsavisen sier at den er "hensynsløs".

Ikke rikets sikkerhet

- Det er ikke rikets sikkerhet som blir avslørt i denne boka. Det er Gerd-Liv Vallas historie og hennes opplevelser, sier Ørjasæter.

Hun er forøvrig en av de få som får positiv omtale i "Prosessen". Omtalen av Arbeiderpartiets sekretær Martin Kolberg er langt mindre flatterende.

- Hans reaksjoner er skikkelig pinglete. Han karakteriserer boka som overraskende og trist. Han burde avholdt seg fra kommentarer, mener Ørjasæter.

- Valla har rett til å komme med sin versjon, og Kolberg burde se sakens historiske dimensjon, sier hodejegeren.

- Jeg tok feil

Elin Ørjasæter skapte debatt da hun for noen år siden uttalte at kvinner ikke blir toppledere fordi de mangler "killer-instinkt". Hun mente at kvinner ikke var villige til å ofre familieliv og vennskap, noe toppjobbene ofte krever.

- Men for veldig mange kvinner har Valla/Yssen-saken vært en uhyggelig påminnelse om at det er mye vanskeligere å være kvinnelig leder, for hun kan snuble og falle veldig mye hardere enn menn, utelukkende fordi hun er kvinne, sier Ørjasæter.

- Jeg tok ikke feil når det gjelder kvinner i næringslivet, for det er en søndagsskole i forhold til politiske og medieutsatte stillinger, sier Elin Ørjasæter.

(NRK)

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger