NRK Meny
Normal

- En hyllest til EU

Generalsekretær i Europabevegelsen, Grete Berget, mener at utenriksminister Jonas Gahr Støres redegjørelse for Stortinget om viktige EU- og EØS-saker, er en hyllest til EU-samarbeidet.

EU
Foto: E.C. / Scanpix

- Undersøkelsen viser også hvor viktig Norges samarbeid med EU er, sier hun.

Hun framhever at det er oppsiktsvekkende og hyggelig at både SV og Sp stillerseg bak redegjørelsen.

- Ingen som hørte redegjørelsen kan lenger være i tvil om hvilken kraft EU har i miljøpolitikken, og hvilken pådriverrolle EU er også i den globale kampen for miljøet, sier Berget, og legger til at EØS-avtalen ikke bør være nok for et land som vil ta initiativ, legge premissene, delta i beslutningene og bruke sin stemmerett.

Vil ha alternativ til EØS

Men lederen for Nei til EU, Heming Olaussen, sier til NRK at utenriksminister Jonas Gahr Støres redegjørelse om EU og EØS i Stortinget i dag understreker behovet for å få foretatt en utredning om et alternativ til Norges EØS-avtale.

Heming Olausen

Heming Olaussen i Nei til EU etterlyser et alternativ til EØS-avtalen.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

Heming Olaussen sier at Nei til EU skriver brev til alle de politiske partiene med krav om at de før stortingsvalget i 2009 må ha et avklart forhold til et alternativ til EØS-avtalen.

Olaussen sier at Nei til EU her stiller seg på linje med Senterungdommen og Sosialistisk Ungdom.

I praksis knytter EØS-avtalen Norge bare tettere og tettere til EU, sier han.

Han peker også på Tjenestedirektivet, som han sier at regjeringen fortsatt ikke har en avklart holdning til. Olaussen vil ikke si om et alternativ til EØS-avtalen er så vikitig at Nei-partiene i regjeringen bør bryte ut av regjeringssamarbeidet dersom det ikke kommer et alternativ til EØS-avtalen.

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger