- Du lærer ikke å leve i et fengsel

Bjørnar Dahl er 43 år og soner nok en dom. - Jeg har aldri blitt uskyldig dømt, sier mannen som har sterke meninger om livet i fengsel.

Bjørnar Dahl i Oslo fengsel
Foto: Åsa Vartdal / NRK

Mandag møter han tre politikere til debatt om kriminalitet og justispolitikk i VELG!09.

Les: Nettmøte direkte fra fengselet

Det partier og politikere krangler, diskuterer og kommer til forlik om - enten det være seg lengre straffer, kortere straffer, hardere soning, alternativ soning, bedre rehabilitering eller mangel på rehabilitering vet han det meste om.

Vil tilbake

Gjengangerfangen er nå fast bestemt på å få orden på livet sitt. Han føler seg roligere nå etter å ha fått diagnosen ADHD og riktig medisin. Denne gang er han dømt for medvirkning til forsøk på å smugle amfetamin, et stoff han har misbrukt i 27 år. Dommen på 4 år og 9 måneder håper han blir den siste. Den første fikk han i 1984.

NRK møter en mann som kjenner fengselslivet, og som har et brennende engasjement for bedre soningsforhold.

- Å låse folk inne funker ikke. Å sitte og male kleshengere funker ikke. Å spikre paller funker ikke. Vi må få noe meningsfullt å gjøre, vi må integreres!

Han vil at flere bør dømmes til soning i overgangsboliger. Da går man på jobb, betaler skatt, må ordne økonomien sin, selv om man må inn i boligen på et avtalt tidspunkt og levere urinprøver jevnlig.

Det er dette han vil få politikerne til å forstå, når han mandag møter Knut Storberget (Ap), Rita Sletner (V) og Per Sandberg (FrP).

- En mer åpen soning gjør at man kan knytte nettverk, skape seg et liv, komme seg tilbake til samfunnet, sier Bjørnar bestemt.

Din nye nabo

- Spørsmålet er hvem du vil ha som nabo. Vil du ha en som har vært innelåst på en celle i mange år og blitt bitter og passiv? Eller vil du ha en som har blitt integrert i samfunnet gjennom soningen? For vi skal jo tilbake til samfunnet, alle sammen, sier han.

Han mener en mer åpen soning ikke kan gjelde alle fanger, men mange flere enn i dag.

Ledelsen ved Oslo fengsel forteller at ca 200 av de nesten 400 innsatte de har i dag, ikke har et skikkelig tilbud om meningsfull aktivitet gjennom dagen. Da blir rehabilitering vanskelig.

Nesten halvparten av straffedømte her i landet, er såkalte gjengangere - de havner bak lås og slå igjen og igjen.

Bjørnar Dahl er ikke overrasket, han har ikke tro på lengre og strengere straffer.

Valgkamp i fengsel

Bjørnar kjenner forholdene i Oslo fengsel godt. Han har en jovial tone med både betjenter, ledelse og andre innsatte. Han sitter på en avdeling der alle innsatte er mennesker med flere dommer og soningsopphold bak seg.

Han er velformulert, bestemt og brennende engasjert. Og sier straks ja til å utfordre politikere på direktesendt tv. I tillegg skulle han svare på seernes og lesernes spørsmål på nrk.no i etterkant av debatten i et nettmøte.

Les: Hissig debatt bak murene

Les: - Unyansert debatt, sier forskere

Der stilte også fengselsdirektør direktør Øyvind Alnæs og justisminister Knut Storberget.

De to fra Oslo fengsel vet altfor godt hvor skoen trykker - og hvilke av politikernes forslag som virker - og ikke virker - i praksis. De ser det fra hver sin side av celledøren - men er til dels overraskende enige.

Du lærer ikke å leve i et fengsel, er konklusjonen til Bjørnar Dahl.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger