Hopp til innhold

- Dropp grandisen i jula!

TV-kokk Lars Barmen oppfordrer nordmenn til å spise tradisjonell mat i jula.

Lars Barmen
Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

- Vi har få mattradisjoner igjen i Norge, derfor er det viktig å ta vare på dem vi har, mener Lars Barmen som er kjent fra flere matprogram på NRK.

Han har ikke sansen for at mange, særlig unge, foretrekker frossen pizza og fast food i høytida. Derfor anbefaler han alle til å spise mat som ribbe, pinnekjøtt, kveite og torsk.

Fersk fisk i frysedisken

Kveite er en av anbefalningene til kokk Lars Barmen i jula.

Foto: Rannveig Østbye Dale / NRK

De som er vegetarianere har også muligheten til å spise tradisjonsmat, mener Barmen.

- De kan spise rosenkål i deilige sauser som kan være et godt måltid i seg selv, foreslår Barmen som har vært 12 år på det norske kokkelandslaget.

Barmen har gitt ut en rekke kokkebøker og ønsker å bidra til at nordmenn tar vare på mattradisjonene, særlig i høytida.

- I jula samles venner og familie, og da er mat en viktig del av hyggen. 

Butikksjef ved Bunnpris Gourmet, Bengt Erik Haugnes

Butikksjef ved Bunnpris Gourmet, Bengt Erik Haugnes, selger mye ferdigpizza i julestria.

Foto: Rannveig Østbye Dale / NRK

150 000 spiser grandis julaften

I følge pizzaprodusenten Stabburet spiser mer enn 150 000 nordmenn Grandiosa på selve julaften. De selger ekstra mye frossen pizza i dagene rundt jul, noe som merkes hos blant andre Bunnpris i Trondheim.

- Mange handler ferdigmiddager og frossen pizza fordi de har det travelt med pakker og forberedelser til jul, og da er det lettvint å slenge inn en pizza i ovnen, sier butikksjef Bengt Erik Haugnes ved Bunnpris Gourmet på Tyholt.

 - Men de handler også mye ribbe og kveite i ferskvaredisken som de spiser på julaften og helligdagene, påpeker butikksjefen.

- Må ha ribbe til jul

Cecilie Østby (35) handler laks og kveite i ferskvaren, og spiser både tradisjonsrik fisk og kjøtt i jula.

Handel

Julemat er en viktig tradisjon å ta vare på for kunde Cecilie Østby.

Foto: Rannveig Østbye Dale / NRK

- På julaften har vi svineribbe, og det har vi hatt hvert år siden jeg var lita. Vi spiser også pinnekjøtt, kveite og lutefisk i juledagene, forteller Cecilie.

- Det er viktig å holde på mattradisjonen for meg, og jeg håper jeg kan videreføre den videre til barna mine.

- Hvorfor er det viktig med tradisjonsmat i jula?

- Fordi det er hyggelig å spise god mat sammen. Jeg liker jula og å samles med familien. Og jeg har mange gode minner fra tidligere år, sier Cecilie.

Feirer jula på Hawaii

21 år gamle Øyvind er også vant med ribbe på julaften, og synes det er veldig godt.

- Det er koselig med god mat som du ikke spiser resten av året, mener Øyvind.

Men i år skal han feire jul på Hawaii sammen med kompiser istedet for å reise hjem til Mo i Rana og går glipp av moras ribbe.

- Jeg aner ikke hva vi får servert der, og kommer garantert til å savne ribba på julaften, sier Øyvind.

Øyvind i kjøttdisken på Bunnpris

Øyvind (21) må se langt etter ribba i år. Han skal nemlig feire på Hawaii.

Foto: Rannveig Østbye Dale / NRK

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger