Hopp til innhold

- Eventyr fra Pedersen

Arbeiderpartiets nestleder Helga Pedersen overrasket partiets landsstyremøte i dag med å fortelle eventyr.

Helga Pedersen

OVERRASKET ALLE: Dagsavisens politiske kommentator Arne Strand karakteriserer nestleder Helga Pedersens tale til landsstyret i Ap som barnslig, eventyr og som en skivebom.

Foto: NRK

Se Helga Pedersens tale

Delegatene hadde kommet for å høre henne snakke om programarbeidet foran neste stortingsperiode, men det fikk de ikke høre ett eneste ord om.

Arbeiderpartiet mener selv at debatten om partiprogrammet er den viktigste i Norge fram mot Ap-landsmøtet våren 2009.

Derfor var både delegater og presse overrasket over at de istedet for politisk innledning fikk høre en slags skolestil fra nestlederen.

Dette er noe av det Helga Pedersen sa fredag kveld:

- Som pensjonist ønsker jeg å se tilbake og tenke at vi våget å ta store, viktige og riktige politiske grep. Med det gjorde vi Norge til et bedre land å bo i for alle. For jeg tror at sterke fellesskap gir mennesker mulighet til å leve det livet de ønsker, uavhengig av deres bakgrunn, sa nestleder Helga Pedersen i sin landsstyretale.

- Når jeg fyller sytti, vil jeg tenke tilbake på da Arbeiderpartiets program (2009-2013) la grunnlaget for Stoltenberg-regjeringen i samme periode sørget for at det skinte av eldreomsorgen, for at norsk skole og helsevesen rangerte i verdenstoppen, for vellykket integrering av våre nye landsmenn- og kvinner, og for fortsatt kamp mot global oppvarming, sa Pedersen som leder Arbeiderpartiets programkomité.

En av dem som reagerte sterkt, var tidligere AP-statssekretær, nå politisk redaktør i Dagsavisen, Arne Strand.

Arne Strand

SKIVEBOM: Dagsavisen politiske kommentator mener Helga Pedersen serverer en real skivebom med landsstyretalen.

Foto: NRK

- Dette var skivebom

- Dette var en skivebom av en nestleder og en leder av programkomiteen som ikke klarte å problematisere de tingene som Arbeiderpartiet nå skal i gang med, nemlig de vanskelige sakene i programmet.

Strand mener kåseriformen fiskeriministeren valgte nærmest er for eventyr å regne.

- Jeg tror hun snakket over hodet på delegatene. I alle fall snakket hun over hodet på mediene som hørte på og skulle referere, sier Strand.

Kommentatoren etterlyste informasjon om hvilke saker Arbeiderpartiet skal jobbe med frem til landsmøtet neste år. Da skal partiet vedta et nytt program.

- Det fikk vi ikke rede på. Du måtte nesten lytte mellom linjene for å få tak i at Arbeiderpartiet er opptatt av miljø-, skole- og utdanning og litt skatt. Budskapet forsvant, og det tror jeg var skivebom, sier den tidligere statssekretæren.

- Ingen ledertale

Strand synes ikke at talen nestleder Helga Pedersen serverte til delegatene er en kommende leder i Arbeidepartiet verdig.

- Nei, det synes jeg ikke det var. Jeg tror ikke hun tør tenke tanken på å gjenta dette på landsmøtet neste år når hun skal presentere programarbeidet, sier Strand.

Pressebenken ble overrasket over Pedersens tale, og både delegatene og statsministeren virket overrasket.

- De humret jo og lo litt, men ble nok like overrasket over dette som pressebenken ble. Statsministeren virket også litt overrasket, men trolig ikke pinlig berørt. Han må jo ha vært informert, sier Strand.

Han mener talen var barnslig, og synes den minnet om en lærer som snakker til en skoleklasse om politikk på en morsom måte.

- Støre er en mulig partilederkandiat

Helga Pedersens tale sparker nok ikke bena under sjansene hennes til å bli partileder den dagen Jens Stoltenberg takker for seg, men Strand ser flere kandidater til vervet.

Jonas Gahr Støre

KRONPRINS: Arne Strand mener Jonas Gahr Støre er en mulig kandidat til partiledervervet og statsministerkandidat for Arbeiderpartiet.

Foto: Anjum Naveed / AP

- Det er flere i Arbeiderpartiet som er aktuelle. Noen sitter i regjeringen. Trond Giske, Bjarne Håkon Hanssen og etterhvert stiger Utenriksminister Jonas Gahr Støre frem som en mulig partileder- og statsministerkandidat for Arbeiderpartiet, mener Strand.

Men før det må Støre bli valgt inn på Stortinget for Oslo Arbeidparti i neste periode, om han sier ja til det.

- Jeg tror ikke han kunne holdt et slikt foredrag som det Helga Pedersen gjorde, sier Strand.

Se hele intervjuet med Arne Strand her: - Dette var skivebom

AKTUELT NÅ