Hopp til innhold

- Dette kan koste liv

Akhtar Chaudhry (SV) er nestleder i Stortingets justiskomité. Han er mektig opprørt over at nettsiden iam.no har lagt ut hemmelige adresser og telefonnumre på nettet. - Jeg håper noen anmelder dem til politiet, sier han.

Video nsps_upload_2009_9_24_22_44_45_2454.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Datatilsynet besluttet i dag å undersøke nettsiden iam.no etter en strøm av klager.

Nettsiden samler persondata fra skattelister, google-søk, telefonkatalog og kart-tjenester og presenterer det i èn oversikt.

LES også: Ny nettside vet alt om deg

Ved et navnesøk kan du få frem alder, telefonnummer, adresser, styreverv og inntekt.

På nrk.no og sosiale medier som facebook og twitter har diskusjonen gått høyt i dag. Mange hevder at deres hemmelige telefonnumre og adresser er søkbare på den nye nettsiden.

Jeg har alarmknapp fra politiet etter at eksmannen min har prøvd å drepe meg to ganger. Jeg har flyttet og har både hemmelig adresse og telefonnummer. Likevel har iam.no klart å få tak i det, og de har publisert det.

debattant på nrk.no

Kan koste liv

Akhtar Chaudhry reagerer sterkt på dette.

- Det er gode grunner til at folk har hemmelige adresser og telefonnumre, sier han. Å legge dem ut på nettet kan koste noen livet, sier han.

- Jeg håper noen anmelder nettstedet til politiet. Da får vi vite om loven er brutt, eller om lovverket er for svakt, sier Chaudhry.

Det er selskapet IM International AS som står bak nettsiden. Odd Harald Hauge er styreleder. Han avviser at selskapet har gjort noe ulovlig. Se video.

Video nsps_upload_2009_9_24_21_18_2_2450.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Krenker privatlivet

Venstres Trine Skei Grande er også blant kritikerne. Hun har meldt seg inn i Facebook-gruppen "Stopp iam.no" da hun ble kjent med saken i dag.

- Jeg synes det er forferdelig å bli brukt som en forretningsidé, sier hun. Problemet er at alle opplysninger blir samlet på ett sted, og ingen får styre informasjonen om seg selv. Det krenker privatlivets fred, mener hun. Se video.

Video nsps_upload_2009_9_24_22_42_39_2453.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

LES OGSÅ: Fant mindreårig datter på iam.no

AKTUELT NÅ